Μάζεψαν τη διάταξη για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα

Μάζεψαν τη διάταξη για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα21.02.2019Πρόσωπα

Ψηφίστηκε ο νόμος. Τι προβλέπεται μετά την παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που είχαμε αναδείξει εδώ και αρκετές ημέρες. Πρόκειται για τον νέο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον οποίο η Ελλάδα θα έχει τον δικό της εισαγγελικό λειτουργό.

Οπως είχαμε αναφέρει, μεταξύ των άλλων προβλημάτων που είχαν

αναδειχθεί στις επιτροπές της Βουλής, όπου είχε συζητηθεί το σχέδιο νόμου, ήταν και το γεγονός ότι η σχετική διάταξη αντιμετώπιζε με δύο μέτρα και δύο σταθμά το εισαγγελικό σώμα, κάνοντας πολλούς να τη χαρακτηρίζουν φωτογραφική. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, όμως, Μιχάλης Καλογήρου κινήθηκε τελικά στη σωστή κατεύθυνση και προχώρησε σε μερική τροποποίηση της διάταξης.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2δ του άρθρου 18, όπου αναφέρεται πως οι εισαγγελείς που θα υποβάλουν αίτηση πρέπει να διαθέτουν «υπηρεσία σχετιζόμενη με διεθνή δικαστική συνεργασία», όπως στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ενωσης του OLAF, του EUROJUST και του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσέθεσε τη λέξη «ιδίως» πριν από την προαναφερόμενη προϋπηρεσία.

Οπως είχαμε τονίσει, στην Ελλάδα οι εισαγγελείς, ειδικά με αυτά τα προσόντα, είναι μόλις οκτώ. Με την παρέμβαση, όμως, του κ. Καλογήρου τα προσόντα αυτά καθίστανται πλέον ενδεικτικά. Η μικρή αυτή αναθεώρηση αποτρέπει τα σχέδια κάποιων να συνεχιστεί το καθεστώς πολυτελούς διαβίωσης που απολαμβάνουν.

Τις επόμενες ημέρες θα αναδείξουμε γιατί αυτή η εν μέρει αναθεώρηση αποτρέπει οριστικά αυτά τα σχέδια, καθιστώντας προσιτή τη θέση και σε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, αλλά και το παρασκήνιο της διάταξης. Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε και το γεγονός ότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα της Ν.Δ., υπήρξε εξαιρετικά «χλιαρή». Προσεχώς θα μιλήσουμε και για τα αίτια αυτής της χλιαρής αντίδρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα