Κοντονής: Αμετάκλητη η απόφαση να «σπάσει» το Πρωτοδικείο Αθήνας

Κοντονής: Αμετάκλητη η απόφαση να «σπάσει» το Πρωτοδικείο Αθήνας 16.05.2018Δικαστικά

Δημιουργούνται δύο δικαστήρια σε ανατολική και δυτική Αττική

Τη διάσπαση του «υδροκέφαλου» Πρωτοδικείου της Αθήνας με τη λειτουργία ακόμη δύο δικαστηρίων, της ανατολικής και της δυτικής Αττικής, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου συναντήθηκε με τους προϊσταμένους και τους

δικαστικούς υπαλλήλους.

Αν και θεωρείται πως η συγκεκριμένη απόφαση θα προκαλέσει αντιδράσεις, ο υπουργός επισήμανε πως είναι αμετάκλητη και εκτίμησε ότι εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα κληθούν να στεγάσουν τα νέα Πρωτοδικεία μέσα στο 2019.

«Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά έναν παράλογο τρόπο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη, θα σταματήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός συμπληρώνοντας πως στο σχετικό νομοσχέδιο θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δύο Πρωτοδικείων. Επόμενο βήμα είναι η ίδρυση της δικαστικής αστυνομίας, η οποία θα βοηθήσει το έργο των εισαγγελέων και των δικαστών, αφού θα προβλέπει και νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τον υπουργό πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά, ξεκινώντας από τα τρία μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε πως οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ που αφορούν την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ απηύθυνε εύσημα στους δικαστές για το μέρισμα που συγκεντρώνουν από τις διαιτησίες, το οποίο διαθέτουν για τη βελτίωση υποδομών του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας.

Τέλος, εξήρε τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στην ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των κτιρίων που είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να αλλάξει η εικόνα των δικαστηρίων στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός συγκάλεσε για σήμερα το προεδρείο του Συλλόγου, με σκοπό να προγραμματίσει έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα, με μόνο θέμα την εξαγγελία του υπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα