Ερντογάν και Μέι «χτίζουν» γέφυρες με φόντο το Brexit

Ερντογάν και Μέι «χτίζουν» γέφυρες με φόντο το Brexit16.05.2018Ειδήσεις

Θερμή η υποδοχή των Βρετανών στον Τούρκο πρόεδρο! Τετ α τετ με την Ελισάβετ στο Μπάκιγχαμ

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Με τις συναντήσεις του με τη βασίλισσα Ελισάβετ και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ολοκλήρωσε χθες την τριήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η θερμή υποδοχή που η Βρετανία επιφύλαξε στον «σουλτάνο» συνδέεται με το επικείμενο Brexit και τις νέες εμπορικές συμπράξεις

που ελπίζει να συνάψει η χώρα. Ο Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ έγιναν δεκτοί στο Μπάκιγχαμ και το δωμάτιο 1844, σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε 40 λεπτά.

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τη Μέι, με κύρια θέματα συζήτησης την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση, την περιφερειακή σταθερότητα και το εμπόριο, καθώς οι δύο χώρες δεν κρύβουν το γεγονός ότι αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν την εμπορική συνεργασία τους - την ώρα που σήμερα ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών ξεπερνά τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία πολεμά εδώ και δεκαετίες τρομοκρατικές οργανώσεις, «όπως το Daesh και το ΡΚΚ», κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα του. Τόνισε, μάλιστα, πως παρέδωσε στη Μέι μία λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τις οποίες πολεμά, σημειώνοντας πως, αν η Βρετανία δεν βοηθήσει, «αυτό που βλάπτει την Τουρκία σήμερα θα βλάψει τη Βρετανία αύριο». Σε μια προσπάθεια να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, υπενθύμισε και τη συμφωνία συνεργασίας για θέματα ασφάλειας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. Η Μέι προσήλθε στη συνάντηση έχοντας στην κορυφή της ατζέντας της και την «καυτή πατάτα» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας από την Τουρκία σεβασμό προς τις δημοκρατικές αξίες.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, η Μέι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα γεγονότα στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά δυσάρεστη» τη χρήση πραγματικών πυρών από τις ισραηλινές Αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Ξύλο στο Λονδίνο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες η Ντάουνινγκ Στριτ του Λονδίνου, όταν οπαδοί του «σουλτάνου» επεχείρησαν να διαδηλώσουν μπροστά από Κούρδους διαδηλωτές. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση και οι εικόνες από το σημείο έδειχναν αστυνομικούς να έχουν ακινητοποιήσει διαδηλωτές στο έδαφος.
Στο ίδιο σημείο είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα και οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις των υποστηρικτών της ελευθερίας του Τύπου (Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, Index On Censorship, English PEN).

«Big brother» o Ταγίπ στα κινητά των αντιπάλων του!

Επιχείρηση κατασκοπίας σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Με δόλιο τρόπο, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου παρακινήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο να κατεβάσουν το κατασκοπευτικό λογισμικό Finspy της γερμανικής FinFisher στις κινητές συσκευές τους.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων που διοργάνωσε κατά του Ερντογάν το κόμμα CHP του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, τον Ιούλιο του 2017, ψεύτικοι λογαριασμοί στο twitter καλούσαν τους διαδηλωτές να κατεβάσουν μια εφαρμογή για να μαθαίνουν περισσότερες πληροφορίες για τις διαδηλώσεις. Με το κατέβασμα της εφαρμογής στο κινητό των «αντιφρονούντων» κατέβαινε και το Finspy, δίνοντας πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του χρήστη (επαφές, βίντεο, φωτογραφίες). Οπως, μάλιστα, δήλωσε ειδικός ασφαλείας από το πανεπιστήμιο του Μπόχουμ στα γερμανικά μίντια, πρόκειται πιθανότατα για μια ιδιαίτερα εξελιγμένη εκδοχή του λογισμικού, η οποία, άγνωστο πώς, έφτασε στα χέρια της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, παρά τις παλαιότερες διαβεβαιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν θα επέτρεπε την εξαγωγή αυτού του «επικίνδυνου» προϊόντος σε χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά όσους δεν της είναι αρεστοί.

Σε δημοσίευμά της τον περασμένο Μάρτιο, η εφημερίδα του Μονάχου είχε αποκαλύψει ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν με κρυφές κάμερες Τούρκους που δεν είναι αρεστοί στην Αγκυρα, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και επί γερμανικού εδάφους!

Keywords
Τυχαία Θέματα