Εξι υπάλληλοι «έβαζαν χέρι» στις θυρίδες

Εξι υπάλληλοι «έβαζαν χέρι» στις θυρίδες 16.05.2018Αστυνομικά

Εξιχνιάστηκε η κλοπή στην Εθνική Τράπεζα Θεσσαλονίκης, με λεία μετρητά και χρυσαφικά αξίας 2.700.000 ευρώ

Ρεπορτάζ
Ντόνια Κανιτσάκη

Μία πολύκροτη υπόθεση με... τρύπιες θυρίδες σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας

στην οδό Ιωνος Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την οποία είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», επιτέλους εξιχνιάστηκε. Πολύτιμα αντικείμενα αξίας μεγαλύτερης των 2.600.000 ευρώ, 100.000 ευρώ σε μετρητά και 3.196 δολάρια έβαλαν στο χέρι έξι τραπεζικοί υπάλληλοι από το 1999, από εννέα θυρίδες του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, προκαλώντας... εγκεφαλικά στους 13 ενοικιαστές των θυρίδων!

Η Αστυνομία ανακοίνωσε την εξιχνίαση της υπόθεσης και ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Διαφθοράς εναντίον των έξι υπαλλήλων του υποκαταστήματος. Πρόκειται για άτομα ηλικίας 61-64 ετών, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», είναι σήμερα συνταξιούχοι. Τα έξι αυτά άτομα είχαν πρόσβαση στις θυρίδες από τις οποίες καταγγέλθηκε ότι εξαφανίστηκε το περιεχόμενό τους: χρυσές λίρες, ρολόγια, χρυσαφικά και μετρητά.

Οπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, πέρα από τα άλλα καθήκοντά τους, είχαν την ευθύνη της ασφάλειας των θυρίδων, εκμεταλλευόμενοι την πρόσβασή τους σε αυτές, άδειασαν το περιεχόμενό τους, χωρίς να αφήσουν ίχνη παραβίασης της κλειδαριάς. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί, προς το παρόν, είναι ο τρόπος με τον οποίον άνοιγαν τις θυρίδες.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2012, όταν ιδιοκτήτης θυρίδας τη βρήκε άδεια. Ακολούθησε βροχή μηνύσεων και από άλλους ιδιοκτήτες, 13 συνολικά, οι οποίοι έσπευδαν στα αστυνομικά τμήματα καταγγέλλοντας σε έξαλλη κατάσταση ότι το περιεχόμενο της θυρίδας τους είχε κάνει φτερά. Τότε άρχισε προκαταρκτική εξέταση. Οι ιδιοκτήτες των θυρίδων προσέφυγαν στα δικαστήρια, καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης λόγω της μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας. Μάλιστα, στο μεταξύ εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαίωναν.

Το χρονικό αυτό διάστημα η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ερευνούσε την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών και στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν ενδελεχείς έρευνες, όπως αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες κ.ά., για να βρεθούν οι υπαίτιοι. Το προανακριτικό υλικό εστάλη στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες παράγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων για το κακούργημα της υπεξαίρεσης από εντολοδόχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα