Κλέβουν ακόμα τους συνταξιούχους!

Κλέβουν ακόμα τους συνταξιούχους!27.03.2018Άρθρα

Υπ. Εργασίας και ΕΦΚΑ τούς κάνουν «μπαλάκι» ο ένας στον άλλον

Δεν τους δίνουν τα αναδρομικά, συνεχίζουν τις παράνομες κρατήσεις και καθυστερούν την τροπολογία

Η Θέση μας: Ενας Γάλλος ήρωας, σύμβολο της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης:

►«Αφήστε τους δύο Ελληνες πριν από το Πάσχα»►Σάρωσε και στην τηλεθέαση η παρέλαση!►«Σέρνουν» σε δίκη πάλι τον Αμβρόσιο►ΠΑΣΟΚ: Πήραν τις μίζες του αιώνα και προτείνουν τώρα διαφάνεια στη χρηματοδότηση►ΣτΕ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο
είναι... τσιγάρο και απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους►(Ξανα)αρχίζει το ματς!►Ρώσοι διπλωμάτες υπό διωγμόν

Οι υπεύθυνοι που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφή τους συνεχίζουν να παρακρατούν τις εισφορές για το ΑΚΑΓΕ με τον λανθασμένο τρόπο

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Aπό τον Αννα στον Καϊάφα» στέλνει το Δημόσιο «τύραννος» τους συνταξιούχους που διεκδικούν τα αναδρομικά από τις επικουρικές συντάξεις τους, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει την «κλοπή», εξακολουθώντας να παρακρατεί τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ με τον ίδιο λανθασμένο τρόπο!

Ο ΕΦΚΑ, ως σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας του για τα «κλεμμένα»! Παραπέμπει στο υπουργείο Εργασίας σχετικά με οδηγίες (που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα) για τον τρόπο και τον χρόνο επιστροφής των αναδρομικών από τις παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ.
Μάλιστα, με έγγραφό της η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (αρ. 244/2017) σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων που αφορούν την παρακράτηση εισφορών υπέρ ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές συντάξεις. Συνεχίζει δε λέγοντας ότι «η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ απευθύνθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να λάβει οδηγίες για τη συνολική και ενιαία αντιμετώπιση του θέματος». Από εκεί και πέρα, το χάος!

Το υπουργείο Εργασίας περιμένει την έγκριση των θεμάτων (όπως παραδέχτηκε πρόσφατα η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου) για την επιστροφή των αναδρομικών. Μέχρι τότε συνεχίζει να παρακρατεί την εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ με τον ίδιο λανθασμένο τρόπο, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει το «εικονικό» πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, καλεί τους συνταξιούχους να μη στέλνουν στον ΕΦΚΑ ανεπίσημα έγγραφα που τιτλοφορούνται ως «αιτήσεις αναδρομικών», αλλά να περιμένουν την έναρξη λειτουργίας της επίσημης ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα υποδέχεται τα αιτήματα.

Η λύση θα είναι για όλους

Οπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, η λύση που θα δώσει η κυβέρνηση «θα είναι λύση για όλους, όπως έγινε με την επιστροφή εισφορών ασθενείας που εσφαλμένα παρακρατούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τις συντάξεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται την τροπολογία, μέσω της οποίας όσοι δικαιούνται αναδρομικά εξαιτίας της λανθασμένης παρακράτησης θα δικαιωθούν συνολικά χωρίς να υποβάλουν αίτηση. Ο στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται και οι απαραίτητες, τεχνικής φύσεως αλλαγές, για να παρακρατείται στο ορθό ποσοστό της η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ μόνο από τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι, για να εξακριβώσουν εάν τους έχουν παρακρατηθεί παράνομα επιπλέον ποσά υπέρ ΑΚΑΓΕ από τις επικουρικές τους, πρέπει καταρχάς να δουν τα μηνιαία εκκαθαριστικά τους και να ελέγξουν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν:
α) Εάν η εισφορά συνεχίζει να παρακρατείται παράνομα (αντί να μηδενιστεί), παρότι η επικουρική τους έχει μειωθεί κάτω από τα 300 ευρώ, και

β) όσοι λαμβάνουν μεγαλύτερη επικουρική πρέπει να εξακριβώσουν εάν η παρακράτηση έχει μειωθεί ή έχει διατηρηθεί στο επίπεδο που ήταν πριν από το «κούρεμα» του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα