Ρώσοι διπλωμάτες υπό διωγμόν

Ρώσοι διπλωμάτες υπό διωγμόν27.03.2018Ειδήσεις

ΗΠΑ και Ευρώπη τούς στέλνουν πίσω στη Μόσχα! Φουντώνει η κόντρα για την τοξίνη στον διπλό κατάσκοπο

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σε έναν άνευ προηγουμένου διπλωματικό πόλεμο κατά της Ρωσίας εξελίσσεται από χθες η υπόθεση Σκριπάλ, καθώς μετά τη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ουκρανία και άλλες 18 χώρες προχώρησαν σε συντονισμένες, μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών ως ένδειξη καταδίκης για την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα στο Σάλσμπερι και ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία.

Σε απελάσεις

προχωρούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Νορβηγια, η ΠΓΔΜ αλλά και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ιταλίας.

«Λάθος κινήσεις»

Την έντονη αντίθεσή του στην ιταλική κίνηση εξέφρασε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε λόγο για κινήσεις που όχι μόνο «δεν επιλύουν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα τα επιδεινώνουν».
Από τις -συνολικά- 21 χώρες απελαύνονται περισσότεροι από 100 διπλωμάτες, 60 μόνο από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε επίσης το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Ευρώπης.

Από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «επιπρόσθετων μέτρων» από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Το μήνυμα

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας χαιρέτισε την απόφαση υπογραμμίζοντας ότι «στέλνει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο», ενώ ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον τόνισε πως η υποστήριξη για τη Βρετανία είναι «από μόνη της μια ήττα για τον πρόεδρο Πούτιν».

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ έκανε λόγο για αδικαιολόγητη απόφαση που καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, προειδοποιώντας για ανάλογη αντίδραση από πλευράς της Μόσχας. «Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε μάλιστα ότι πίσω από την επίθεση στον Σκριπάλ βρισκονται «ισχυρές δυναμεις στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Keywords
Τυχαία Θέματα