Και η Δανία κλείνει την πόρτα στους μετανάστες

Και η Δανία κλείνει την πόρτα στους μετανάστες05.10.2018Ειδήσεις

Δεν χωράνε άλλοι, τόνισε στον ΟΗΕ

Μία μία οι χώρες της Ευρώπης αποφασίζουν να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες, βλέποντας ότι οι Βρυξέλλες αδυνατούν να πάρουν αποφάσεις που θα δίνουν μια πραγματικά βιώσιμη λύση στο ζήτημα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Δανίας, η οποία ανακοίνωσε ότι φέτος δεν θα δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που προωθεί

ο ΟΗΕ, εξηγώντας ότι προτιμά να επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση όσων προσφύγων έχουν φτάσει πρόσφατα στη χώρα.

Από το 1989 η Δανία δεχόταν ετησίως περίπου 500 πρόσφυγες βάσει του προγράμματος μετεγκατάστασης που οργανώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ομως μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 στη χώρα υποβλήθηκαν 20.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου και η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι θα πάψει να δέχεται πρόσφυγες μέσω του προγράμματος του ΟΗΕ, ενώ το 2016 ανέστειλε τη συμμετοχή της σε αυτό.

Ενσωμάτωση

«Εξακολουθούμε να είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τους πολλούς πρόσφυγες που έφτασαν στη Δανία τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Ινγκερ Στόιμπεργκ, υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης. Ακόμη εξήγησε ότι «αν και περισσότεροι πρόσφυγες εισήλθαν στην αγορά εργασίας, υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους».

Από τα τέλη του 2017 ισχύει νέα μεταναστευτική νομοθεσία στη Δανία, η οποία υιοθετήθηκε με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και του αντιμεταναστευτικού Κόμματος του Δανέζικου Λαού, η οποία προβλέπει ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί από το πρόγραμμα του ΟΗΕ εναπόκειται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα