Ακυρώθηκε ξαφνικά το τετ α τετ Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου

Ακυρώθηκε ξαφνικά το τετ α τετ Βαρθολομαίου και Ιερωνύμου05.10.2018Ρεπορτάζ

Σύννεφα στις σχέσεις Φαναρίου - Αθήνας. Μήνυμα από τα Χανιά για το Ουκρανικό

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Νέα σύννεφα στις σχέσεις Φαναρίου και Αθήνας προμηνύει η ακύρωση της σημερινής προγραμματισμένης επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο

Ιερώνυμο. Σύμφωνα με πηγές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η συνάντηση ακυρώθηκε λόγω των εργασιών της Ιεραρχίας, ωστόσο η ώρα της συνάντησης, στις 8 το πρωί, είχε συμφωνηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί ο κ. Ιερώνυμος. Μπορεί, λοιπόν, η Αρχιεπισκοπή να επικαλείται στενότητα χρόνου, όμως στο παρασκήνιο όλοι γνωρίζουν ότι οι λόγοι της ακύρωσης είναι πιο σοβαροί.

Η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκκλησιαστική δικαιοδοσία επί του ναού στο κτήμα Προμπονά φέρεται ότι είναι η αιτία που ανοίγει πάλι, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, το μέτωπο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Φανάρι και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε ιδιαίτερη δυσφορία στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που ακυρώνεται προγραμματισμένη επίσκεψη του Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάτι που φανερώνει ότι το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ από την πλευρά της Αθήνας.

Στο μεταξύ, αυστηρές προειδοποιήσεις προς τη Μόσχα για το Ουκρανικό έστειλε το βράδυ της Τετάρτης από τα Χανιά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, αναφέροντας με νόημα ότι «το Σχίσμα είναι η εύκολη λύση όσων δεν έχουν επιχειρήματα», ενώ υπογράμμισε ότι αν δεν έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο συντονιστικό ρόλο, η Ορθοδοξία θα μεταβληθεί σε σκορποχώρι. Στήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο παρείχε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγα λευκά τριαντάφυλλα στη μνήμη των 99 θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική κατέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο τρισάγιο που τέλεσε χθες το πρωί στο Μάτι παρουσία συγγενών των θυμάτων, αλλά και πυροπλήκτων, με τους οποίους συνομίλησε θέλοντας να τους δώσει θάρρος και δύναμη για την απώλεια των οικείων τους και των περιουσιών τους. Ο κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στην Αθήνα καθώς βραβεύτηκε από τη Βουλή για τις δράσεις του υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

----

Κυπριακή βοήθεια στους πυροπλήκτους ύψους 324.000 ευρώ

Την έμπρακτη στήριξή της στους κατοίκους της ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές δείχνει η Κύπρος, συγκεντρώνοντας το ποσό των 324.000 ευρώ για την ενίσχυσή τους. Ειδικότερα, τις χρηματικές επιταγές παρέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η πρώτη επιταγή, ύψους 224.000 ευρώ, επιδόθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του τηλεοπτικού σταθμού Αλφα Κύπρου, Ανδρέα Παπαέλληνα. Η συγκινητική προσφορά του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού ήρθε, όπως δήλωσε ο κ. Παπαέλληνας, έπειτα από μία έκτακτη εκπομπή που διοργανώθηκε χάρη στην κινητοποίηση των ανθρώπων του Αλφα Κύπρου. Ο ίδιος τόνισε ότι τα χρήματα θα πάνε στην αναστήλωση δήμων και συνοικισμών. Η δεύτερη επιταγή, ύψους 100.000 ευρώ, επιδόθηκε εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) από τον πρόεδρό του, Χάρη Λοϊζίδη. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εισφορά του ΠΑΣΥΞΕ θα συμβάλλει στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανεγείρει νοσοκομείο στην ανατολική Αττική.

----

5.000 ευρώ από τον Χατζηιωάννου στους συγγενείς των θυμάτων

Το επίδομα προσφέρεται απευθείας στους πληγέντες

Σε μια προσπάθεια να απαλύνει τον πόνο των πληγέντων, ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Στέλιος Χατζηιωάννου προσφέρει χείρα βοηθείας σε όσους το απόγευμα της 23ης Ιουλίου έχασαν πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, μέσω του ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation, ο κ. Χατζηιωάννου θα δώσει οικονομική βοήθεια ύψους 5.000 ευρώ με τραπεζική κατάθεση στον λογαριασμό του κοντινότερου -μέχρι δεύτερου βαθμού εν ζωή- συγγενούς του κάθε θανόντας. Σε περίπτωση που κάποιος έχασε περισσότερα από ένα πρόσωπα, θα λάβει 5.000 ευρώ για κάθε άτομο χωριστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιδρυμα Χατζηιωάννου αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια πρωτοβουλία και απευθύνεται απευθείας στους πληγέντες. Οπως διευκρίνισε ο επιχειρηματίας, η σειρά προτεραιότητας θα αρχίζει με τον σύζυγο ή τη σύζυγο του εκλιπόντος, ακόμη και εάν τα πρόσωπα έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επειτα ακολουθεί το γηραιότερο παιδί, εάν αυτό είναι άνω των 18 ετών και διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, ενώ αν δεν υπάρχει ενήλικο τέκνο, τότε η ενίσχυση θα δίνεται στον πατέρα του θανόντος. Αν ούτε αυτό είναι εφικτό, τότε τα χρήματα θα καταβάλλονται στη μητέρα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εν ζωή ενήλικας συγγενής πρώτου βαθμού, τότε το επίδομα θα δίνεται στον γηραιότερο αδελφό ή αδελφή του θανόντος.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις που θα συνοδεύονται από πιστοποιητικό θανάτου και οικογενειακής κατάστασης τις εργάσιμες ημέρες στο κτίριο του ιδρύματος στην οδό Ευριπίδου 10, στην Αθήνα, από τις 8 το πρωί έως και τις 12 το μεσημέρι, στον δεύτερο όροφο.

Keywords
Τυχαία Θέματα