Μοσχαράκια ακούν Μπετόβεν και προσφέρουν... ριγανάτο κρέας

Μοσχαράκια ακούν Μπετόβεν και προσφέρουν... ριγανάτο κρέας 05.10.2018Ρεπορτάζ

«Η κλασική μουσική βοηθάει τα ζώα να μη στρεσάρονται. Ετσι παράγονται λιγότερες τοξίνες»

Στο Μακροχώρι Βέροιας σε μια έκταση 27 στρεμμάτων βρίσκεται μια από τις 15 πιο όμορφες φάρμες της Ευρώπης, η οποία έχει λάβει διεθνείς βραβεύσεις για τις εγκαταστάσεις και για την τεχνική που ακολουθεί στο μεγάλωμα των ζώων. Εδώ και χρόνια τα δύο αδέλφια Στέργιος και Δημήτρης Κουτσιώφτης μεγαλώνουν τα μοσχαράκια τους με καινοτόμο τρόπο, που αποτελεί παγκόσμια πατέντα!

Τους

βάζουν να ακούνε Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπαχ και Μπετόβεν και τα ταΐζουν τροφές με αρωματικά φυτά της ελληνικής φύσης, όπως είναι η ρίγανη, ο βασιλικός και ο δυόσμος, που παρέχουν φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και... αρωματισμένο κρέας! Πρόκειται για μια οικογενειακή φάρμα που άρχισε να λειτουργεί το 1976 με αντικείμενο την πάχυνση μόσχων και την εμπορία νωπών κρεάτων. Οι Στέργιος και Δημήτρης ανέλαβαν τα ηνία της επιχείρησης από τον πατέρα τους Γιώργο και την ανέπτυξαν. Το 2008 σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ ξεκίνησαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός μοναδικού βόειου κρέατος αρωματισμένου χάρη στα βότανα που συμπλήρωναν την τροφή των ζώων.

«Οι έρευνές μας έδειξαν ότι το κρέας που παράγεται είναι αρωματισμένο, εμπλουτισμένο με ωμέγα-3 λιπαρά και με φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες» σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο Στέργιος Κουτσιώφτης.

Στην πρωτοποριακή αυτή φάρμα μεγαλώνουν 960 μοσχάρια γαλλικής ράτσας, τα οποία 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ακούνε κλασικά μουσικά κομμάτια. «Η κλασική μουσική βοηθάει να μη στρεσάρονται τα ζώα. Ετσι παράγονται λιγότερες τοξίνες. Είναι πολύ σημαντικό να είναι τα ζώα ήρεμα» σχολιάζει και εξηγεί ότι «με αυτόν τον τρόπο παράγονται υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα».

Σημειώνεται ότι η μονάδα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΑΠΘ, είναι επισκέψιμη για το κοινό, ενώ στο παρελθόν την επισκέφθηκαν και φοιτητές του Χάρβαρντ.

Βαγγ. Στολάκης

Keywords
Αναζητήσεις
μοσχάρι ακούν betoven
Τυχαία Θέματα