Και δύο «εντιμότατοι φίλοι» του Τραμπ στο «facebook gate»

Και δύο «εντιμότατοι φίλοι» του Τραμπ στο «facebook gate»29.03.2018Πρόσωπα

Το σκάνδαλο «ξέφυγε» πλέον, ακουμπώντας χρηματοδότες των Ρεπουμπλικάνων αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες

Από την
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Το σκάνδαλο επικών διαστάσεων με την κλοπή των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του facebook μέρα με τη μέρα θυμίζει ολοένα περισσότερο σενάριο πολιτικού θρίλερ! Νέα στοιχεία, που έχουν στην κατοχή τους οι «New York

Times», δείχνουν ότι η Cambridge Analytica -η βρετανική εταιρία αναλύσεων που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου-, προτού κλέψει τα δεδομένα του facebook, έλαβε τη βοήθεια εργαζoμένων της εταιρίας Palantir Securities της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία συνεργάζεται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το Πεντάγωνο.

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι συνιδρυτής της Palantir είναι ο δισεκατομμυριούχος Πίτερ Τιλ -στενός φίλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ-, ο οποίος είναι από τους πρώτους χρηματοδότες του facebook και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του!

Σύμφωνα με τους «New York Times», ένας υπάλληλος της Palantir στο Λονδίνο, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τους αναλυτές δεδομένων της Cambridge Analytica για τη δημιουργία της τεχνολογίας των ψυχολογικών προφίλ, πρότεινε στους Βρετανούς επιστήμονες να φτιάξουν μια δική τους εφαρμογή, με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών του facebook. Τελικά η Cambridge Analytica ακολούθησε τη συμβουλή του υπαλλήλου της Palantir βρίσκοντας τον ερευνητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ ο οποίος δημιούργησε την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με το τεστ προσωπικότητας, μέσω της οποίας συλλέχθηκαν τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του facebook.

Τη σχέση της Palantir με την Cambridge Analytica επιβεβαίωσε και το πρώην στέλεχος της βρετανικής εταιρίας Κρίστοφερ Γουάλι μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του βρετανικού Κοινοβουλίου πριν από δύο ημέρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο εταιρίες είχαν ακόμα ένα κοινό σημείο: οι (Αμερικανοί) δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους Τιλ και Μέρσερ είχαν και έχουν στενότατες σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα είναι και μεγάλοι χρηματοδότες των Ρεπουμπλικάνων! Οπως λέει και το τραγούδι, «όλα μπερδεύονται γλυκά».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραμπ,trab