Ζήτησε ανταλλαγή των «8» με τους δύο Ελληνες!

Ζήτησε ανταλλαγή των «8» με τους δύο Ελληνες!29.03.2018Παρασκήνιο

Το αίτημα του αδίστακτου Ερντογάν προς τους Γιούνκερ και Τουσκ, το οποίο έσπευσε να αποδεχθεί (!) ο Κ. Κατσίκης!

Με σαφή και ωμό τρόπο έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις του και τη διάθεσή του να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα, παρά την καταδίκη της στάσης του από την Ε.Ε. Νερό στον «μύλο» των Τούρκων έριξε στο μεταξύ με μια απίστευτη δήλωσή του ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης, αποδεχόμενος την πρόταση Ερντογάν.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν μεγάλες, δεδομένου ότι τα λεγόμενα του κ. Κατσίκη έγιναν πρώτο θέμα και σε όλον τον τουρκικό Τύπο.

Ολα αυτά συνέβησαν την ώρα που ο Πάνος Καμμένος ενεργοποιούσε, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, τη δύναμη «Δέλτα» των Ενόπλων Δυνάμεων, με σενάριο την απόκρουση εχθρικής επίθεσης στα Δωδεκάνησα και την ανακατάληψη βραχονησίδας.
Στην άσκηση έλαβαν μέρος μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, επιθετικά ελικόπτερα και αερομεταφερόμενες δυνάμεις υπό την εποπτεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστελνε το δικό του μήνυμα στην Τουρκία από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε την Τουρκία να «επανέλθει στην ορθότητα της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου», τόνισε για ακόμη μία φορά πως «η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναθεωρείται, δεν επικαιροποιείται, δεν αφήνει ίχνος γκρίζας ζώνης» και κατέληξε ότι «το σύνολο των Δωδεκανήσων και των παρακείμενων νησίδων ανήκει στην Ελλάδα και επ' αυτών η Ελλάδα ασκεί πλήρη κυριαρχία και έχει το δικαίωμα της αμυντικής θωράκισης των νησιών της».

Συμψηφισμός

Οι άσχημες εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τους οποίους οι Τούρκοι προσπαθούν να «φορτώσουν» με την κατηγορία της κατασκοπίας, ήρθαν χθες από τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων.
Μεταφέροντας τον διάλογο του Ταγίπ Ερντογάν με τους Γιούνκερ και Τουσκ στη Βάρνα, τόνιζαν ότι έθετε θέμα «συμψηφισμού» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού επικαλέστηκε την τουρκική Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι δήθεν αυτή θα πάρει την απόφαση και όχι ο ίδιος, φέρεται ότι είπε:

«Δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δύο Ελληνες στρατιώτες να μην έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που, αφού ενεπλάκησαν σε πραξικόπημα στην Τουρκία, μετά διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια, εμείς δεν συσχετίζουμε τα δύο θέματα. Αυτοί που έκαναν πραξικόπημα στην Τουρκία βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεν μας τους έδωσαν, ενώ τους ζητήσαμε».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε λίγες ώρες αργότερα ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης και ζητούσε την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους.
Τη δήλωσή του, όπως ήταν φυσικό, έσπευσε να την κάνει πρώτο θέμα ο τουρκικός Τύπος, τονίζοντας για την Ελλάδα:

«Στριμώχτηκαν και για πρώτη φορά θέλουν ανταλλαγή». Στον κ. Κατσίκη, που επιχείρησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα χωρίς αποτέλεσμα, επιτέθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Ακόμη και τα πυρά του συναδέλφου του, Δημήτρη Καμμένου, συγκέντρωσε, όπως βεβαίως και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν προβλέπονται»

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν». «Αυτές οι δηλώσεις εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς και πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύει το κράτος δικαίου» τόνισε η Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «απαράδεκτη σπουδή του κ. Κατσίκη να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν» και το ΚΚΕ έκανε λόγο για «επικίνδυνο συσχετισμό της υπόθεσης των “8” με αυτή των Ελλήνων στρατιωτικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν συνέχισε τις προκλήσεις, καθώς μετά τη σχεδόν 5ωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του η τουρκική ηγεσία διεμήνυσε συνολικά για την Ανατολική Μεσόγειο ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι η στάση της Ελλάδας δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας!

Τέλος, την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ζήτησαν με επιστολή τους στον Τούρκο πρόεδρο οι μητροπολίτες Καστοριάς Σεραφείμ και Διδυμοτείχου Δαμασκηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα