ΕΝΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!

ΕΝΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!29.03.2018Άρθρα

Τρέμουν την αύξηση στις φτωχές περιοχές και το ξανασκέφτονται λόγω... εκλογών

Το μεγάλο μπάχαλο με τις νέες αντικειμενικές, που θα βγουν με πλαφόν 20% είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω

Η Θέση μας: Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Διαβάστε επίσης:

►Οσμή σκανδάλου για τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ►Ζήτησε ανταλλαγή των «8» με τους δύο Ελληνες!►Αγοράστε τα δάνειά σας στην τιμή των funds►Λεωφόρος οργής►Επεισόδια λόγω Τσακαλώτου

Τρόμαξαν με τις νέες αντικειμενικές αξίες και σκέφτονται

να βάλουν πλαφόν ±20%

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Με τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι είναι πολύ πιθανό να πληρώσουν και το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες, που θα καθυστερήσουν να οριστικοποιηθούν, φαίνεται πως δεν θα επηρεάσουν το φετινό χαράτσι!

Προκρίνεται για ένα σχέδιο, με έντονο «άρωμα» εκλογών, που αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά μετά το σοκ που προκάλεσε στην κυβέρνηση η διαρροή των εισηγήσεων για αυξήσεις (έως 60%) στις αντικειμενικές αξίες... ακόμα και σε φτωχές συνοικίες!

Η διαρροή αυτή έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σε μια κίνηση εντυπώσεων, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχεδιάζει την επιβολή «κόφτη» στις αυξήσεις τιμών. Το πιθανότερο σενάριο είναι να καθορίσει τη διαφορά, μεταξύ προτεινόμενων αντικειμενικών αξιών από πλευράς εκτιμητών και αυτών που ισχύουν σήμερα, στο 20%!

Είναι προφανές ότι, αν τελικά η κυβέρνηση πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο, δεν θέλει τα νοικοκυριά -ιδιαίτερα λαϊκών και φτωχών περιοχών- να λάβουν στα χέρια τους στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με αυξημένα ποσά κατά 20%-30%, σε σύγκριση με αυτά που πλήρωσαν έναν χρόνο πριν. Για αυτό και το σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να πληρωθεί και φέτος ο ίδιος ΕΝΦΙΑ και οι νέες αντικειμενικές αξίες, που δύσκολα θα οριστικοποιηθούν πριν από τον Ιούνιο, να ισχύσουν αργότερα.

Προσομοιώσεις

Σε κάθε περίπτωση, αφού καθοριστούν οι νέες τιμές ζώνης, θα πρέπει η αρμόδια διεύθυνση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να κάνει τις προσομοιώσεις ώστε ανάλογα με τις νέες τιμές και τις αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ να προκύπτει σε κάθε περίπτωση συνολικό ποσό είσπραξης για το τρέχον έτος 2,65 δισ. ευρώ και βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ (που συνήθως γίνεται μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου).
Πάντως, όσο καθυστερεί η απόφαση καθορισμού των νέων τιμών ζώνης τόσο πάει πίσω η πιθανότητα ο νέος ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.

Οι δανειστές ήδη έχουν εκδηλώσει τη δυσφορία τους για τις καθυστερήσεις στο θέμα καθορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών, για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και για τη διαδικασία επιλογής των γραμματέων στο Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα