Εμβόλιο «θαύμα» ρίχνεται στη μάχη κατά του λεμφώματος

Εμβόλιο «θαύμα» ρίχνεται στη μάχη κατά του λεμφώματος29.03.2018Πρόσωπα

Δοκιμές σε ποντίκια πέτυχαν ίαση στο 97%

Ενα εμβόλιο κατά του λεμφώματος, που αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του συγκεκριμένου καρκίνου, ενώ δεν αποκλείεται να βρει εφαρμογές και σε άλλα είδη καρκίνου, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Stanford University, υπό τον δρα Ronald Levy, καθώς οι δοκιμές του εμβολίου σε ποντίκια πέτυχαν ίαση του καρκίνου στο 97% των πειραματόζωων, σχεδόν χωρίς παρενέργειες!

Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφάνισαν τα ποντίκια ήταν πυρετός

και τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης. Το νέο εμβόλιο, το οποίο περιέχει μικρές ποσότητες από δύο ήδη γνωστά και ασφαλή φάρμακα, εγχύνεται τοπικά στον όγκο και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, και συγκεκριμένα τα Τ-λεμφοκύτταρα, ώστε να τον καταστρέψουν. Στη συνέχεια, κάποια από τα ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα εγκαταλείπουν το αρχικό σημείο της έγχυσης, εντοπίζουν και καταστρέφουν παρόμοιους όγκους σε ολόκληρο το σώμα. Καθώς χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες φαρμάκων, το εμβόλιο έχει πολύ μικρό κόστος, προσφέροντας μια σχεδόν ανέξοδη και γρήγορη θεραπεία του καρκίνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να περάσει σε κλινική εφαρμογή μέσα σε μόλις ένα δυο χρόνια, αλλάζοντας άρδην τη ζωή των ασθενών, καθώς θα «καταργήσει» την ανάγκη για χημειοθεραπεία. Μια παρόμοια προσέγγιση, που «προγραμματίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον καρκίνο, είναι η CAR-T, που έχει ήδη λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση ορισμένων τύπων λευχαιμίας.

Η διαφορά της CAR-T είναι ότι είναι πανάκριβη (με κόστος 400.000 ευρώ ανά ασθενή) και πιο επεμβατική, καθώς προϋποθέτει αφαίρεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού, επαναπρογραμματισμό και επανεισαγωγή τους στον οργανισμό του ασθενούς για να στοχεύσουν τελικά τον καρκίνο. Οπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη γίνει βήματα για τις δύο πρώτες δοκιμές του πρωτοποριακού εμβολίου σε σύνολο 35 ασθενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα