Ιταλοουγγρικό μέτωπο κατά Μακρόν και μεταναστών!

Ιταλοουγγρικό μέτωπο κατά Μακρόν και μεταναστών!30.08.2018Ειδήσεις

Σαλβίνι και Ορμπαν, εν όψει τον ευρωπαϊκών εκλογών (2019), σφραγίζουν τα σύνορά τους, ενώ άνοιξαν «πόλεμο» με τον Γάλλο πρόεδρο

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Ενιαίο -και αρραγές- μέτωπο κατά της μετανάστευσης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019 συγκροτούν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, με τον πρώτο να δηλώνει: «Χρειαζόμαστε μια νέα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα έχει ως βασική δέσμευση την υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης».

Η συνεργασία των δύο ανδρών επισφραγίστηκε στο Μιλάνο, όπου ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έγινε δεκτός από τον αρχηγό της Λέγκα του Βορρά.Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να προσδιορίσουν και το αντίπαλό τους στρατόπεδο, εξαπολύοντας πυρά κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά, εμείς θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση» δήλωσε ο Ορμπαν, ενώ ο Ιταλός υπουργός παρότρυνε τον πρόεδρο Μακρόν να σταματήσει τις επιστροφές μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γαλλία μέσω Ιταλίας.

Σε δηλώσεις του, ο Μακρόν απάντησε στους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Ιταλίας ότι «έχουν δίκιο» να τον βλέπουν ως τον «κύριο αντίπαλό τους» στην Ευρώπη όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών. «Δεν θα παραχωρήσω τίποτε στους εθνικιστές και σ' αυτούς που προωθούν αυτόν τον λόγο μίσους» τόνισε από τη Δανία όπου βρίσκεται.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σάλτσμπουργκ ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο αφιερωμένο στη μετανάστευση, το ζήτημα που διαιρεί πλέον τους 27.

Στο μεταξύ, εκτός από τη συμμαχία στο Μιλάνο, ο Ορμπαν κατήγαγε χθες μια πολύ σημαντική νίκη και στο εσωτερικό της χώρας του κατά του Ουγγροαμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. Μετά την επιβολή από τη Βουδαπέστη νέου ειδικού τέλους για τις οργανώσεις που «προωθούν» ή υποστηρίζουν τη μετανάστευση, το πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο 87χρονος επενδυτής ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τα προγράμματά του για την εκπαίδευση των προσφύγων.

Η κυβέρνηση Ορμπαν πέρασε πρόσφατα νόμο που επιβάλλει στις οργανώσεις που «υποστηρίζουν τη μετανάστευση» να διαθέτουν το 25% της χρηματοδότησης που λαμβάνουν από το εξωτερικό στα κρατικά ταμεία, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει αυτές να καλύπτουν το κόστος που έχει για το κράτος η μετανάστευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα