Fake news ο θάνατος του Κώστα Γαβρά [εικόνες&βίντεο]

Η «είδηση» έσκασε σαν βόμβα. «Πέθανε ο Κώστας Γαβράς!» Πηγή της μακάβριας ανακοίνωσης ήταν υποτίθεται η ίδια η (νέα) υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter.

Πολλές ιστοσελίδες, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και μεγάλα διεθνή πρακτορεία όπως το Associated Press, έπεσαν στην παγίδα της ψεύτικης είδησης που κυκλοφόρησε το μεσημέρι

της Πέμπτης. Κάποιοι μάλιστα την έκαναν γρήγορα- γρήγορα πρωτοσέλιδο για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κλικ. Όλοι τους επικαλούνταν το… «τιτίβισμα» της νέας υπουργού Πολιτισμού:

«Επείγον. Μόλις ενημερώθηκα από το Παρίσι για την είδηση του θανάτου του έλληνα σκηνοθέτη και παραγωγού Κώστα Γαβρά. Οι επίσημες ανακοινώσεις σε λίγο.»

Απ’ ό,τι φάνηκε, όμως, είτε επρόκειτο για χακάρισμα του λογαριασμού της κυρίας Ζορμπά στο Twitter ή για κάποιο ψεύτικο λογαριασμό που όμως κατάφερε να ξεγελάσει σχεδόν τους πάντες (με ελάχιστες εξαιρέσεις μεταξύ των ελληνικών ιστοσελίδων)!

Η ίδια η υπουργός, σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ενέργεια κάποιου χάκερ και ότι ήδη έχουν επιληφθεί του ζητήματος οι αρμόδιες υπηρεσίες.

URGENT. I receive now from Paris the news of the death of Greek film director and producer Costa Gavras. Official note to be released soon.

— Tommasso Debenedetti (@TDebNews) August 30, 2018

«Εχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε από το να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα», δήλωσε η κυρία Ζορμπά θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα που εν τω μεταξύ είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις λόγω της αναδημοσίευσης του tweet από μεγάλα διεθνή πρακτορεία.

Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι η πρεμιέρα της Μυρσίνης Ζορμπά στο υπουργείο δεν ήταν αυτή που περίμενε, αφού το όνομά της ενεπλάκη σε μία μακάβρια και συνάμα εξοργιστική φάρσα.

This account is hoax created by Italian journalist Tommasso Debenedetti

— Myrsini Zorba (@MZorbaGr) 30 Αυγούστου 2018

Κώστας Γαβράς: Είμαι πολύ καλά, σας διαβεβαιώ!

Στην ΕΡΤ βγήκε ζωντανά να μιλήσει και ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς που δήλωσε έκπληκτος από την «είδηση» και τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα «ενημέρωσης» σε περιπτώσεις όπως η σημερινή με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης διαβεβαίωσε τους πάντες ότι χαίρει άκρας υγείας και αναφέρθηκε στις υπέροχες στιγμές που έζησε κατά τις πρόσφατες πολυήμερες διακοπές του στην Ελλάδα.

«Είμαι πολύ καλά, σας διαβεβαιώ», είπε την ώρα που ακουγόταν το τηλεφωνό του να χτυπά ασταμάτητα (δείτε πάνω το βίντεο).

«Σεσημασμένος» ο δράστης του hoax

Οσο για τον δράστη του hoax, ιταλό δημοσιογράφο Τομάζο Ντεμπενεντέτι (στη φωτογραφία κάτω), κατά δήλωσή του προέβη σε αυτό το αρρωστημένο αστείο για να εκθέσει τα σημερινά μίντια και τον τρόπο που καταπίνουν αμάσητα πλήθος πληροφοριών, αναδημοσιεύοντας χωρίς ουσιαστικό έλεγχο τα πάντα.

Ο Ντεμπενεντέτι είναι γνωστός hoaxer με δεκάδες παραπλανητικές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό του. Ιδιαίτερη προτίμηση έχει στη δημιουργία ψεύτικων προφίλ πολιτικών ηγετών, προκειμένου να παραπλανά τους υπευθύνους μεγάλων -και θεωρούμενων- σοβαρών μέσων στην αναδημοσίευση συνταρακτικών -αλλά πάντοτε ψεύτικων- ειδήσεων.

Μεταξύ άλλων ο ιταλός hoaxer «έχει πεθάνει» τον Πάπα (μέσω ανάρτησης υποτίθεται από τον δεύτερο στην ιεραρχία του Βατικανού), μέχρι και τον συνάδελφο του Κώστα Γαβρά, Πέδρο Αλμοδόβαρ.

Όπως λέει, το κάνει μόνο και μόνο για εκθέσει τα weak media.

The post Fake news ο θάνατος του Κώστα Γαβρά [εικόνες&βίντεο] appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα