ΗΠΑ: Έντονες αντιδράσεις κατά των χειρισμών Τραμπ

ΗΠΑ: Έντονες αντιδράσεις κατά των χειρισμών Τραμπ25.10.2019Ειδήσεις

Γερουσιαστές ζητούν στοιχεία για τις δουλειές του στην Τουρκία και να δοθούν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες με τον «Σουλτάνο»

Από την 
Ελενα Στάθου - Ελευθερόγλου

Εντονες είναι οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά την άρση όλων των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ήρθε μετά τη συμφωνία του Σότσι μεταξύ του Ρετζέπ

Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν για νέα κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

Την ίδια ώρα τέσσερις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν με επίσημη επιστολή τους πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Οργανισμού Τραμπ στην Τουρκία, επικαλούμενοι πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Γεγονός είναι ότι ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος το 2015 είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του στο Breitbart ότι έχει «μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων», καθώς διαθέτει «ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα στην Κωνσταντινούπολη, μια εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση, που ονομάζεται Πύργοι Τραμπ».

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών -με αφορμή την έρευνα για την ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου-, που απαιτούν να δοθεί στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ - Ερντογάν της 6ης Οκτωβρίου, μετά την οποία δόθηκε η εντολή από τον Αμερικανό πρόεδρο για απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία.

Περιπολίες

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία πραγματοποίησε περιπολία κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «το μήκος της διαδρομής της περιπολίας από την πόλη Καμισλί στη βόρεια Συρία έως την πόλη Αμπούντ υπερβαίνει τα 60 χιλιόμετρα». Αναφέρεται, επίσης, ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία «εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων, συνδράμει την επιτήρηση της τάξης, πραγματοποιεί περιπολίες στις περιοχές που έχουν ορισθεί», ενώ βοηθά στην απομάκρυνση των Κούρδων και του εξοπλισμού τους σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα συροτουρκικά σύνορα.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ομάδες Κούρδων μαχητών εγκατέλειψαν χθες το πρωί διάφορες θέσεις στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τους Ρώσους προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία του Σότσι. Την ίδια ώρα, όμως, οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί της εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση, στοχοποιώντας τρία χωριά, παρά την εκεχειρία. Προβλήματα, όμως, παρουσιάζονται πλέον και στο Ιράκ, όπου μεταβαίνουν τα αμερικανικά στρατεύματα που εγκαταλείπουν τη βόρεια Συρία. Για τον λόγο αυτό η Δαμασκός ζήτησε βοήθεια από τα Ηνωμένα Εθνη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χωρίς έγκριση είσοδο των αμερικανικών στρατευμάτων στα εδάφη της. Η κυβέρνηση της χώρας, μάλιστα, φαίνεται πως αναζητεί και νομική λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα