«Ιερός πόλεμος» για τη χορηγία στη Βοστόνη

«Ιερός πόλεμος» για τη χορηγία στη Βοστόνη13.01.2020Ρεπορτάζ

Βολές από δύο πρώην υπ. Παιδείας κατά Μητσοτάκη για την ενίσχυση της Θεολογικής Σχολής με 2.000.0000 δολάρια τον χρόνο

Οι αποκαλύψεις για την απόφαση του Eλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επιδοτήσει τη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης με 2.000.000 δολάρια ετησίως για την ενίσχυση των προγραμμάτων της και την τόνωση της ελληνικότητάς της έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. 

Πολλοί ήταν εκείνοι που αντιδρούν και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν μια χρεοκοπημένη χώρα να αποφασίζει να καλύψει τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα

της Θεολογικής Σχολής, την ώρα που τα κενά στα ελληνικά σχολεία είναι τόσο πολλά και δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε βελτιωτικές κινήσεις.

Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξαν πολλά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να αναφέρει πως το ποσό των 2.000.000 δολαρίων που θα δοθεί στη σχολή είναι ακριβώς το κονδύλι που είχε συμπεριληφθεί για τη λειτουργία των 65 διετών Προγραμμάτων Σπουδών σε 14 πανεπιστήμια για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ.

Για αποφοίτους

Στην ανάρτησή του, μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει: «Θα υπήρχε με αυτό το κονδύλιο η δυνατότητα ελεύθερης εισαγωγής και θα έπαιρναν τα παιδιά αυτά (απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ.) επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών».

Καταλήγει, μάλιστα, πως «τώρα θα λαμβάνει η Θεολογική Σχολή Βοστόνης τα λεφτά αυτά για 100 σπουδαστές, σε μια χώρα που υποτίθεται πως οι πολίτες με ελληνική καταγωγή αγαπούν και φροντίζουν την πατρίδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ένας άλλος πρώην υπουργός Παιδείας, ο Νίκος Φίλης, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φίλης κάνει τη σύγκριση που δείχνει και το μέγεθος της κυβερνητικής αστοχίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με περίπου 15.000 φοιτητές καθένα, λαμβάνουν από 2.000.000 ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά τους έξοδα από τον κρατικό Προϋπολογισμό - και το ίδιο ποσό δίδεται στη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης για λιγότερους από 100 σπουδαστές.

Και συνεχίζει ο κ. Φίλης λέγοντας πως για την κυβέρνηση προφανώς έχουν μεγαλύτερη σημασία οι θεολογικές σπουδές 150 φοιτητών στις ΗΠΑ από τις σπουδές χιλιάδων Ελληνόπουλων, σε δεκάδες τμήματα και επιστημονικές κατευθύνσεις στη χώρα μας.

Στη θύελλα αντιδράσεων έσπευσαν να απαντήσουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι ανέφεραν πως «η διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων της Αμερικής αποτελεί εθνικό καθήκον και υπηρετεί απολύτως το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτό δεν περιμένουμε να το αντιληφθούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο κ. Φίλης».

Keywords
Τυχαία Θέματα