Ποιες οφειλές θα ενταχθούν στις 24 δόσεις

Ποιες οφειλές θα ενταχθούν στις 24 δόσεις13.01.2020Οικονομία

Δυνατότητα υπαγωγής και για τα υπάρχοντα χρέη, αρκεί να μπουν στη ρύθμιση των 12 πριν ανέβει στο διαδίκτυο η πλατφόρμα

Τη δυνατότητα να υπαχθούν στις 24 δόσεις, εφόσον θα έχουν εντάξει τα χρέη τους στην ισχύουσα ρύθμιση των 12 δόσεων μέχρι την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας (αναμένεται να έχει γίνει το αργότερο μέσα στο επόμενο τρίμηνο), θα έχουν όσοι και όσες έχουν οφειλές προς την Εφορία, σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η δυνατότητα

αυτή θα δοθεί μέσα από την -απαραίτητη για την έναρξη της νέας πάγιας ρύθμισης- υπουργική απόφαση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας του περιεχομένου της. Ηδη στα χέρια των αρμοδίων βρίσκονται αρκετές εισηγήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να τις εξετάζει θετικά.

Συγκεκριμένα, βάσει των εισηγήσεων αυτών, στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές οι οποίες έχουν μπει στο ισχύον καθεστώς των 12 δόσεων. Εφόσον, τελικά, η δυνατότητα αυτή δοθεί οριστικά, τότε οι οφειλέτες, για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, θα πρέπει να έχουν υπαγάγει τυχόν χρέη στη σημερινή πάγια ρύθμιση, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις. Η πλατφόρμα αυτή, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, θα είναι έτοιμη το αργότερο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Οριστικοποίηση

Φυσικά, οι οριστικές απαντήσεις σε σχέση με τις οφειλές που θα μπορέσουν, τελικά, να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων θα δοθούν με την οριστικοποίηση του περιεχομένου και την υπογραφή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης. Η αναμενόμενη υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται άλλωστε ότι, με βάση τον πρόσφατο νόμο, στη νέα πάγια ρύθμιση, μεταξύ άλλων, δικαίωμα ένταξης θα έχουν:

1 Το σύνολο των χρεών προς την Εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθεί σε ισχύ η νέα πάγια ρύθμιση (ληξιπρόθεσμα και μη).

2 Οι φορολογούμενοι που οφείλουν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην Εφορία ή στα τελωνεία, που βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά έως την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

3 Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία από το παρελθόν και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα.

Keywords
Τυχαία Θέματα