Φουντώνει το θρίλερ για την Προεδρία

Φουντώνει το θρίλερ για την Προεδρία13.01.2020Άρθρα

Ο Μητσοτάκης ρίχνει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, στέλνοντας μηνύματα...

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Η εσπευσμένη δημοσιοποίηση του νέου εκλογικού συστήματος το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έβαλε σε κίνηση τις εκλογικές μυλόπετρες. Αμέσως μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών να θέσει σε βραχεία διαβούλευση τριών ημερών τον νέο εκλογικό νόμο, προκειμένου να έχει ψηφιστεί

μέσα στον Ιανουάριο και, με βάση τον σχεδιασμό, να ακολουθήσει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Είναι πρόδηλο ότι «το βουνό», όπου, σύμφωνα με τις εκμυστηρεύσεις του ίδιου, θα λάμβανε τις αποφάσεις του, δεν διευκόλυνε την επιλογή του προσώπου που θα εγκατασταθεί τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ηρώδου Αττικού.

Ομως μπροστά στο ενδεχόμενο να προτείνει μία υποψηφιότητα που δεν θα ενθουσιάσει ούτε καν τους βουλευτές του δικού του κόμματος, επισείει, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, το «απειλητικό φάσμα» των πρόωρων εκλογών προτού ακόμα συμπληρωθούν 18 μήνες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στην περίπτωση αυτή οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει όλη την ευχέρεια να συνυπολογίσει τυχόν αρνητικές ψήφους μερίδας βουλευτών της Ν.Δ. στο πρόσωπο που θα προτείνει, αποκλείοντάς τους από τις επόμενες κάλπες.

Κίνδυνος «μαζικής απείθειας» βεβαίως, κατά γενική ομολογία, δεν υφίσταται. Αλλά, από τη στιγμή που κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έως την Ολγα Κεφαλογιάννη, έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ της επανεκλογής του ανεπίληπτου Προκόπη Παυλόπουλου, το Μαξίμου, σύμφωνα με όσα φειδωλά αφήνονται να διαρρεύσουν, «οφείλει να καταρτίσει τη στρατηγική του».

Το θρίλερ της προεδροεκλογής συντηρήθηκε χθες από το Βελβεντό Κοζάνης, όταν μετά την ανακήρυξή του από τον τοπικό (και επιτυχημένο) αγροτικό συνεταιρισμό σε επίτιμο πρόεδρό του, ο κ. Παυλόπουλος αστειεύτηκε λέγοντας: «Ωραία, δεν θα μείνω χωρίς δουλειά». Προηγουμένως, σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους στο Μετόχι, ο κ. Παυλόπουλος ρωτήθηκε αν αυτή θα είναι η τελευταία επίσκεψή του με την ιδιότητα του Προέδρου. «Ο Θεός ξέρει…» είπε σιβυλλικά. Στην παρατήρηση «Και ο Κυριάκος...», επέμεινε: «Και πάλι μόνο ο Θεός…»

Στις συναντήσεις της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Ομως κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις είναι ενδεικτικές της δυσκολίας των πραγμάτων. «Εχουμε καταλήξει σε Πρόεδρο;» ρώτησαν τον Αλέξη Τσίπρα οι συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Ζυγίζει τις καταστάσεις» απάντησε αφοπλιστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, όταν του ζητήθηκε να εξηγήσει αν έχει πιθανότητες επανεκλογής ο Προκόπης Παυλόπουλος, είπε, δίνοντας το μέτρο και των δικών του αντιπολιτευτικών προσδοκιών: «Θα εξαρτηθεί από τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα».

Στη Βουλή

Το νέο εκλογικό σύστημα που θα ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες κάλπες, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται να προκαλέσει ευρύτερες κομματικές συσπειρώσεις. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να αποσπάσει τη συγκατάθεση του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης, στην οποία -με πραγματικό αποδέκτη το Κίνημα Αλλαγής- προσφέρεται το δέλεαρ της εκλογικής σύμπραξης για μια θέση στην επόμενη μέρα.

Ο στόχος του Μαξίμου, όπως διαβλέπουν στην Κουμουνδούρου, είναι να ακυρώσει την πιεστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Χ. Τρικούπη για κυβέρνηση προγραμματικής συνεργασίας κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, η οποία δεν αφήνει αδιάφορο ένα σημαντικό μέρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ποια είναι η σύνοψη των πραγμάτων;

Παρά τις... ρητορικές ενστάσεις της για το νέο εκλογικό σύστημα, είναι προφανές, όπως παρατηρούν στους όμορους πολιτικά χώρους, ότι η ηγέτιδα του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά «βρίσκεται σε ένα πεδίο συνεννόησης» με το Μαξίμου για τον επόμενο ΠτΔ.

Η «θεσμική πασαρέλα» τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει φωτιά, καθώς αναζητείται υποψηφιότητα από τα Κεντροαριστερά, που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα αντιδράσει ο τελευταίος; Με μια αντιπρόταση, λένε τα στελέχη του, που θα δικαιολογεί την αρνητική ψήφο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα