Ιεραρχία! Υπό ασφυκτικές (τοπικές) πιέσεις η σημερινή εκλογή του μητροπολίτη Μάνης

Ιεραρχία! Υπό ασφυκτικές (τοπικές) πιέσεις η σημερινή εκλογή του μητροπολίτη Μάνης07.02.2018Πρόσωπα

«Μανιάτικο» κατά Ιερωνύμου • Σκληρές τοπικές αντιδράσεις ενόψει της σημερινής εκλογής νέου μητροπολίτη

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Eν μέσω πρωτοφανούς ψυχολογικής πίεσης και έμμεσων απειλητικών προειδοποιήσεων, προφανώς για την υποστήριξη και εκλογή συγκεκριμένου υποψηφίου για τη Μητρόπολη Μάνης, συνεδριάζει σήμερα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα έχει και το περιεχόμενο της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

προς το Σώμα των μητροπολιτών, ημέρα της συμπλήρωσης 10 ετών στον αρχιεπισκοπικό θρόνο αλλά και τρεις ημέρες μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία.

«Η Μάνη μίλησε και περιμένει» κατέληγε το μήνυμα των αφισών που κολλήθηκαν σε στύλους και τοίχους γύρω από τη Μονή Πετράκη τις προηγούμενες ημέρες. Σήμερα το Σώμα των μητροπολιτών καλείται να εκλέξει τον διάδοχο του μακαριστού μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου, που άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Διεκδικητής

Βασικότερος διεκδικητής του θρόνου φέρεται ότι είναι ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, ένας ικανότατος αρχιμανδρίτης!

Ωστόσο, τοπικοί παράγοντες της Μάνης φέρεται ότι πιέζουν ποικιλοτρόπως υπέρ της υποψηφιότητας του νυν πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Μάνης, αρχιμανδρίτη Συμεών Λαμπρινάκου, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα αξιόλογος και γνώστης των αναγκών της τοπικής Εκκλησίας ως γέννημα θρέμμα της Μάνης.

Ωστόσο, παρά την εύλογη επιθυμία του τοπικού ποιμνίου να αναδειχθεί ένας ντόπιος ως ποιμενάρχης, τα κριτήρια και η παράδοση της Εκκλησίας για την εκλογή και την ανάδειξη επισκόπων είναι διαφορετικά και σίγουρα όχι πάντα τοπικιστικά. Η ύπαρξη της αφίσας, που κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η ενέργεια τελεί σε γνώση υποψηφίου, αλλά και η ανακοίνωση οργανώσεων Μανιατών ότι θα βρεθούν σήμερα το πρωί έξω από την Ιερά Σύνοδο την ώρα της ψηφοφορίας, έχουν προκαλέσει έντονη ενόχληση στους μητροπολίτες, οι οποίοι εκτιμούν ότι τέτοιες κινήσεις δεν ταιριάζουν στο ήθος, στο ύφος και στην εκκλησιαστική τάξη.

Σήμερα εκτός του μητροπολίτη Μάνης θα εκλεγούν και δύο βοηθοί επίσκοποι με καθήκοντα παρά τω Αρχιεπισκόπω. Αύριο θα συνεχιστούν οι εργασίες στην Ιεραρχία με την ψήφιση νέων Κανονισμών περί Εφημερίων και Διακόνων και περί Διοικητικής Διαδικασίας. Εισηγητής του πρώτου κανονισμού θα είναι ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, ενώ του δευτέρου ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

----

Δέκα χρόνια κλείνει ο Αρχιεπίσκοπος

Μια σημαντική επέτειο γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος και θα την τιμήσει δεόντως, αλλά με σεμνότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμπληρώνει 10 χρόνια στον θρόνο. Ηταν 7 Φεβρουαρίου του 2008, ημέρα εορτασμού του Οσίου Λουκά, όταν ο από Θηβών Ιερώνυμος εκλέχθηκε διάδοχος του Χριστοδούλου.

Σήμερα η Ιεραρχία, θέλοντας να τιμήσει τον πρόεδρό της, θα απονείμει στον Αρχιεπίσκοπο την ύψιστη διάκρισή της, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, ενώ απόψε θα γίνει και μια σεμνή εορταστική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για να τιμηθούν από τους συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου σε Αρχιεπισκοπή και Ιερά Σύνοδο, από τους μητροπολίτες, τον Κλήρο και τον λαό τα 10 χρόνια στον θρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα