Με ρυθμούς χελώνας οι μονάδες απορριμμάτων

Με ρυθμούς χελώνας οι μονάδες απορριμμάτων06.02.2018Οικονομία

Μόλις πρόσφατα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ μελέτες για έργα άνω του 1 δισ. ευρώ

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Εργα άνω του 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα να πληρώνει ημερήσια πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθούνται με ρυθμό χελώνας. Από τον περασμένο Ιούλιο είχαν εξαγγείλει οι αναπληρωτές υπουργοί

Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος πως έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων, όμως μόλις πριν από λίγες ημέρες άρχισαν να εντάσσονται στο ΕΣΠΑ όχι τα έργα, αλλά οι μελέτες για το πώς θα γίνουν τα έργα! Χρειάστηκαν δηλαδή περί τους επτά μήνες για να ενταχθούν οι μελέτες, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναρωτιούνται αν θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τα έργα μέχρι το 2022, οπότε και λήγει το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.

Πυκνό σκοτάδι καλύπτει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων σε περιοχές στις οποίες λειτουργεί εδώ και χρόνια η «ωρολογιακή βόμβα» που μπορεί να εκραγεί με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η Κέρκυρα, όπου τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται προσπάθεια για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Ηπειρο ή την Κοζάνη. Η δημοτική Αρχή είχε ακυρώσει προ τριετίας τον διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αν και πέρασαν τρία χρόνια, δεν προχώρησε καμία άλλη λύση για τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα σήμερα να πνίγουν το νησί. Μια ολόκληρη περιοχή, το Τεμπλόνι, έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο, καθώς εκεί έχουν στοιβαχτεί 7.000 δέματα επικίνδυνων απορριμμάτων, ενώ η παλιά χωματερή της Λευκίμμης είναι κλειστή.

Οι περί τους 10.000 τόνοι απορριμμάτων έχουν δημιουργήσει υγειονομική βόμβα σε περιοχή της Ηλείας, όπως παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Φάμελλος. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως έπειτα από τρία χρόνια καθυστερήσεων θα υπογραφεί μέσα στον μήνα η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηλείας. Ετσι θα αντιμετωπιστεί μονίμως το πρόβλημα σε έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό νομό.

Τώρα η κυβέρνηση πιέζει και τους δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να συναινέσουν στο αντίστοιχο έργο ΣΔΙΤ, που επίσης χρονίζει επί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Κατά πληροφορίες, επιδιώκει την υπογραφή της σύμβασης εντός διμήνου.
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι συμβάσεις για κατασκευή μονάδων ως παραδοσιακό δημόσιο έργο (και όχι ως ΣΔΙΤ) έχουν υπογραφεί χωρίς να έχουν προχωρήσει οι εργασίες. Δέκα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει. Πρόκειται για μονάδα δυναμικότητας 35.000 τόνων, που έχει αναλάβει η κοινοπραξία των εταιριών Intrakat - Watt.

Keywords
Τυχαία Θέματα