Ηχηρό «χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία

Ηχηρό «χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία15.11.2018Παρασκήνιο

Προειδοποιήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις αξιώσεις στο Αιγαίο

Επιμένει να απειλεί η Τουρκία, παρά τα χαστούκια που τρώει από την Ουάσινγκτον. Ωστόσο η απομόνωσή της, στην οποία την έχει οδηγήσει η πολιτική Ερντογάν, προβληματίζει την Αθήνα, αν και Ελληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι Τούρκοι πολιτικοί με τις εμπρηστικές δηλώσεις τους απευθύνονται κυρίως

στο εσωτερικό ακροατήριό τους.

Σειρά να προβάλει τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου οι διαδικασίες για τη γεώτρηση της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10 προχωρούν με ραγδαίο ρυθμό, είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε: «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου». Κατέληξε μάλιστα στις νέες προκλητικές δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου: «Δεν θέλουμε να μπει κανείς σε περιπέτειες».

Στην Αγκυρα απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας. «Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διανοηθεί κανείς να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα υπερασπίζουμε απολύτως» είπε σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ. «Η τουρκική πλευρά, είτε με τη ρητορεία είτε με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, συντηρεί μια κατάσταση επαναλαμβάνοντας ότι είναι αδιέξοδο αυτή η τακτική. Εμείς επιμένουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να επιλυθούν με αυτόν τον τρόπο. Ολες οι διαφορές επιλύονται μέσα από τον διάλογο» τόνισε ο κ. Ρήγας.

Το πιο ηχηρό χαστούκι το καθεστώς Ερντογάν το δέχτηκε όμως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα να αποφεύγει την προκλητική ρητορική της, αποθαρρύνοντας ενέργειες που ενισχύουν περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Παράλληλα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ακόμη μία φορά ότι η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της και να κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της. Στο μεταξύ, το γεωτρύπανο της ExxonMobil ολοκληρώνει τις διαδικασίες της σταθεροποίησής του στο Οικόπεδο 10 και σύντομα αναμένεται να αρχίσει η πολλά υποσχόμενη γεώτρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα