Συνταγματική αναθεώρηση στον μικροκομματικό «βωμό»

Συνταγματική αναθεώρηση στον μικροκομματικό «βωμό»15.11.2018Πρόσωπα

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δεσμεύσει (για πρώτη φορά στα χρονικά) την επόμενη Βουλή

Τινάχτηκε στον αέρα η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θυσιάζεται, όπως όλα δείχνουν, στον βωμό της προεκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής κατέστη σαφές ότι η απαραίτητη για τις θεσμικές αλλαγές συναίνεση δεν υπάρχει.

Το κλίμα

ήταν έντονα συγκρουσιακό, σε μια συζήτηση που απαιτεί σύμπλευση ή έστω συνεννόηση, και οι αρχηγοί απέδειξαν ότι το βλέμμα τους έχει στραφεί στις κάλπες και το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η περαιτέρω θεσμική θωράκιση του τόπου. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από τις εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις των κομμάτων, που κυριολεκτικά συμφώνησαν ότι… διαφωνούν σχεδόν σε όλα, αλλά και από την αναπάντεχη δήλωση του πρωθυπουργού που αιφνιδίασε άπαντες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος γνωματεύσεις συνταγματολόγων, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους, κάτι το οποίο ουδέποτε έχει συμβεί στο παρελθόν. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας προειδοποίησαν ότι αν επιμείνει σε αυτή τη θέση, το κόμμα τους θα αποχωρήσει άμεσα από τις συνεδριάσεις της σχετικής διακοινοβουλευτικής επιτροπής. Την ίδια ώρα οι Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά επιδόθηκαν σε ένα ασταμάτητο και άνευ ουσίας λεκτικό πινγκ πονγκ.

Αιχμή του δόρατος της σφοδρότατης σύγκρουσης ήταν τα ζητήματα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας αλλά και της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός, στις πολλές παρεμβάσεις του, επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας «ανερμάτιστη», «αλλοπρόσαλλη» και «στο πόδι» τη θέση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρόσθεσε μάλιστα δηκτικά ότι η στάση του προσομοιάζει σε εκείνη του… πρώην προέδρου του Εδεσσαϊκού, τον οποίο κανείς δεν καταλάβαινε, για να τον διορθώσει ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι ήταν ο αντιπρόεδρος.

«Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση» είπε μάλιστα απευθυνόμενος στη Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε ότι με τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται στο θέμα της συμφωνίας με τον Ιερώνυμο δεν σέβεται ούτε την Εκκλησία ούτε τον Αρχιεπίσκοπο. «Ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία θέλουν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί σύγχυση για τα όρια και τους ρόλους τους» είπε ο πρωθυπουργός, που ισχυρίστηκε ότι το κράτος δεν θρησκεύεται αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του.

Εν τω μεταξύ απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε μετ’ επιτάσεως την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ξεκαθάρισε ότι όσο βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «παιδεία άλλη για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού δεν θα επιτρέψουμε».

Μητσοτάκης: Απολύετε τους ιερείς για να προσλάβετε κολλητούς και φίλους

Προσπάθεια «συριζοποίησης» της συνταγματικής αναθεώρησης κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε» ξαφνικά την αναθεώρηση λίγο πριν από τις εκλογές με σκοπό να μεταφέρει την ατζέντα από τη «ζοφερή πραγματικότητα» που βιώνουν οι Ελληνες πολίτες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις πολλαπλές τοποθετήσεις του στάθηκε στο επίμαχο άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας. Οπως είπε, το άρθρο δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση, ενώ, αναφερόμενος στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού και θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία των σχέσεών μας με το Πατριαρχείο. Μίλησε μάλιστα για «διμερές παζάρι» και «κυνική εργαλειοποίηση» της Εκκλησίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» είπε, ρωτώντας μάλιστα προσωπικά τον πρωθυπουργό τι έχει να πει «στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους».

Την ίδια ώρα, ζήτησε εκ νέου την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για την άρνησή της να προχωρήσει σε αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου.

Ο αρχηγός της Ν.Δ., μιλώντας για «κατάντια» των πανεπιστημίων, δήλωσε ότι όταν το κόμμα του πάρει την εξουσία, «το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου», προσθέτοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος, όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και «οι μπαχαλάκηδες, οι Ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω».

Keywords
Τυχαία Θέματα