Η... ξεχασμένη κόντρα Παυλόπουλου - Μεϊμαράκη

Η... ξεχασμένη κόντρα Παυλόπουλου - Μεϊμαράκη01.11.2018Παρασκήνιο

Δημόσια αντιπαράθεση το 2014 με αφορμή τη «γαλάζια» πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αυτή την κόντρα λίγοι τη θυμούνται! Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε αναλάβει το 2014 καθήκοντα προέδρου της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας που επεξεργάστηκε την πρόταση του κόμματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, αν και, ως γνωστόν, η αναθεώρηση δεν προχώρησε, καθώς προκηρύχθηκαν εκλογές.

Αίσθηση τότε είχε προκαλέσει

η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε πρόεδρο της Βουλής. Ο τελευταίος είχε ρίξει στο τραπέζι την αλλαγή του καθεστώτος της συνταγματικής αναθεώρησης, πρόταση που είδαν με μισό μάτι από το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, είχε μιλήσει για μια πιο ευέλικτη διαδικασία, μέσω της οποίας θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν κρίσιμα άρθρα του Συντάγματος. Στο άκουσμα αυτής της πρότασης ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, δυσανασχέτησε εντόνως και εξέφρασε δημοσίως τη διαφωνία του, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στα «31 σημεία» της Νέας Δημοκρατίας. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπάνω, δηλώνοντας πως όσα πρότεινε ο κ. Μεϊμαράκης συγκρούονται με το άρθρο 110 του υφιστάμενου Συντάγματος, με αποτέλεσμα η συνταγματική αναθεώρηση να κινδυνέψει να κριθεί... αντισυνταγματική!

Φυσικά, η πρόταση του μετέπειτα προέδρου της Ν.Δ. ουδέποτε πέρασε, όπως άλλωστε συνέβη και με τις προτάσεις του κόμματος. Για την ιστορία, τότε η «γαλάζια» παράταξη είχε προτείνει μεταξύ άλλων την επαναφορά πέντε κρίσιμων αρμοδιοτήτων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με παράλληλη αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του από την υποχρεωτική διάλυση της Βουλής. Η πρότασή της κινούνταν στην κατεύθυνση να γίνονται οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν 180 ψήφοι να γίνεται η εκλογή απευθείας από τον λαό.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, αυτό της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πως, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες, τότε να έπονται έξι διαδοχικές ψηφοφορίες, μία τον μήνα, και, αν κι εκείνες δεν παράξουν αποτέλεσμα, τότε να αποφασίζει ο λαός.

Keywords
Τυχαία Θέματα