Τουρκία: Ιαχές πολέμου για τα 12 ναυτικά μίλι

Τουρκία: Ιαχές πολέμου για τα 12 ναυτικά μίλι01.11.2018Ειδήσεις

Ομοβροντία απειλών από τον υπ. Αμυνας και τον εκπρόσωπο του κόμματος Ερντογάν

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Με πόλεμο απειλεί η Τουρκία σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, του AKP, Ομέρ Τσελίκ, λίγες ώρες μετά την εμπρηστική δήλωση του υπουργού Αμυνας

της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ πως «δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο». Συγκεκριμένα, ο κ. Τσελίκ υπενθύμισε το casus belli σε βάρος της χώρας μας, λέγοντας: «Τους υπενθυμίζω την προειδοποίηση του Κοινοβουλίου του 1995. Η παραμικρή προσπάθεια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων θα προκαλέσει την πιο σκληρή απάντηση της Τουρκίας».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος πήρε τη σκυτάλη από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας, ο οποίος λίγο νωρίτερα έχει δηλώσει σε έντονα προκλητικό και απειλητικό ύφος ότι «στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο το λέμε καθαρά ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από πρακτικές του διεθνούς δικαίου».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να υποχωρήσουμε σε αυτό, το έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο στους συνομιλητές μας και θα συνεχίσουμε να το ξεκαθαρίζουμε. Εχουμε λάβει όλα τα μέτρα, γι' αυτό και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε την Τρίτη και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, που σημείωσε ότι, αν επιχειρηθεί να παρεμποδιστεί το γεωτρύπανο «Πορθητής», τότε: «Το ναυτικό μας θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Στα ρηχά ο «Πορθητής»

Πάντως, ο «Πορθητής» ξεκίνησε χθες την πολυδιαφημιζόμενη πρώτη του γεώτρηση... στα ρηχά, αφού φέρεται ότι έχει σταθεροποιηθεί στα όρια του κόλπου της Αττάλειας, με Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η γεώτρηση αυτή θα «αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο». Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τις εξελίξεις και, κυρίως, τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το γεωτρύπανο της Τουρκίας αλλά και αυτά που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πλέουν πλοία του Π.Ν., με ναυαρχίδα τη φρεγάτα «Σαλαμίς». «Ολα βαίνουν ομαλά» σχολίασε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης όταν ρωτήθηκε για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε ότι στόχος είναι, σε συνεργασία με άλλες χώρες, να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

Μήνυμα στην Αγκυρα από ισραηλινά μαχητικά

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ πετούν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ και αποδεικνύουν στην πράξη πως ο άξονας Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ έχει αποκτήσει στέρεες βάσεις, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, που προκαλεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στην πρώτη περίπτωση μαχητικά F-16 της ισραηλινής αεροπορίας έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Λάρισας μαζί με ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου και επί καθημερινής βάσεως πετούν σε συνεργασία με ελληνικά μαχητικά σε αποστολές στο Αιγαίο αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Τα 11 F-16 του Ισραήλ θα παραμείνουν επί ελληνικού εδάφους και τις επόμενες ημέρες. Την ίδια στιγμή, διεξάγεται στην κυπριακή ΑΟΖ η πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις 2018».

Τέλος, χθες η Τουρκία, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, πραγματοποίησε το πρώτο δρομολόγιο από το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Ιαχές,tourkia, iaches