Η Βαρκελόνη έχασε... τη φωνή της

Η Βαρκελόνη έχασε... τη φωνή της 08.10.2018Πρόσωπα

Ο κόσμος της όπερας θρηνεί τη σπουδαία Καταλανή σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Είχε δώσει 4.000 παραστάσεις, είχε τραγουδήσει 98 φορές στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης, άλλες τόσες στη Σκάλα του Μιλάνου, στο Κόβεν Γκάρντεν και στο Κάρνεγκι Χολ, ενώ είχε ανοίξει την τελετή έναρξης

των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στην πατρίδα της, στη Βαρκελόνη, τραγουδώντας με την εξαίσια λυρική φωνή της. Αυτή ήταν η τελευταία ντίβα της όπερας, «La superba», όπως την αποκαλούσαν, Μονσερά Καμπαγιέ, η οποία πέθανε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 85 ετών.

H διάσημη Καταλανή, η οποία είχε εμφανιστεί πολλάκις και στην Ελλάδα δίνοντας μοναδικά ρεσιτάλ, αντιμετώπιζε επί σειρά ετών σοβαρά προβλήματα με την υγεία της και από τα μέσα Σεπτεμβρίου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελόνης, όπου άφησε την τελευταία της πνοή. «Από όλες τις σοπράνο που έχω ακούσει στη ζωή μου, δεν υπήρχε καμία σαν τη Μονσερά» δήλωσε αμέσως μετά την είδηση του θανάτου της ο σπουδαίος συμπατριώτης της, τενόρος Χοσέ Καρέρας.

Γεννημένη στη Βαρκελόνη σε μια φτωχή οικογένεια, η Μονσερά Καμπαγιέ μελέτησε τις πρώτες νότες της μουσικής στο Ωδείο Λισέου, έχοντας ως δασκάλους κορυφαία ονόματα της φωνητικής. Αποφοίτησε από το ωδείο το 1954 και δυο χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο της στην όπερα, ερμηνεύοντας τον ρόλο της Μιμί στην παράσταση «Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι. Από το 1959 έως το 1962 η Καμπαγιέ ήταν μέλος της Οπερας Μπάσελ, ερμηνεύοντας πληθώρα ρόλων από το κλασικό ρεπερτόριο.

Η παγκόσμια αναγνώριση για την Ισπανίδα ντίβα ήρθε το 1965, όταν εμφανίστηκε στην όπερα του Ντονιτσέτι «Λουκρητία Βοργία» στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, η ερμηνεία της ήταν τόσο εξαιρετική και παθιασμένη, που μέσα σε μια νύχτα όλος ο κόσμος της όπερας μιλούσε για εκείνη. Την ίδια χρονιά έκανε και το ντεμπούτο της στη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης ως «Μαργαρίτα» στην όπερα του Γκουνό «Φάουστ», αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Στα 60 χρόνια καριέρας το πλούσιο ρεπερτόριο της Καμπαγιέ περιλάμβανε περίπου 100 ρόλους, τραγουδώντας από Μότσαρτ, Στράους μέχρι και Βάγκνερ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι φανατικοί θαυμαστές της συνήθιζαν να διακόπτουν τα ρεσιτάλ της με τα ενθουσιώδη επιφωνήματά τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι για τον λυρικό κόσμο η Καμπαγιέ ήταν η «La superba», όπως η Μαρία Κάλλας ήταν η «La divina» και η Τζόαν Σάδερλαντ η «La stupenda».

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της πολύχρονης καριέρας της ήταν η ερμηνεία της το 1987, μαζί με τον Φρέντι Μέρκιουρι, του τραγουδιού «Barcelona», που είχε γράψει ο τραγουδιστής των Queen, το οποίο αργότερα ερμήνευσε και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελόνης το 1992.
Το 2014 η Καταλανή ερμηνεύτρια κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και το δικαστήριο της Ισπανίας τής επέβαλε πρόστιμο περί τα 250.000 ευρώ.

Στην Ελλάδα με τον Vangelis

Η διάσημη σταρ της όπερας είχε εμφανιστεί αρκετές φορές στην Ελλάδα, ενώ ήταν γνωστή και η στενή σχέση που διατηρούσε με τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το 1995 συνεργάστηκαν στο συλλεκτικό άλμπουμ «Ελ Γκρέκο», το οποίο αρχικώς κυκλοφόρησε σε 3.000 αντίτυπα από την Εθνική Πινακοθήκη, πριν βγει σε ευρεία κυκλοφορία. Σε αυτό η Καμπαγιέ κρατούσε τα φωνητικά. Η πριμαντόνα τον Αύγουστο του 1997 έδωσε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, μπροστά σε 90.000 θεατές, μια μοναδική συναυλία, ερμηνεύοντας τραγούδια του Παπαθανασίου στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου. Η τελευταία εμφάνισή της στα μέρη μας ήταν το 2012 στο Ηρώδειο με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα