Σε γραμμή Γιούνκερ ο Σέρβος πρόεδρος για «αιματοκύλισμα» στα Βαλκάνια!

Σε γραμμή Γιούνκερ ο Σέρβος πρόεδρος για «αιματοκύλισμα» στα Βαλκάνια!08.10.2018Πρόσωπα

Μια περίεργη δήλωση του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για φόβους πολέμου στα Βαλκάνια πυροδότησε το κλίμα στην περιοχή, σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα.

Αν αναλογιστούμε το πρόσφατο θερμό επεισόδιο μεταξύ Αλβανών και Σέρβων στο Κόσοβο, τα σενάρια αλλαγής συνόρων, τις εξελίξεις σε Σκόπια και Βοσνία, τότε η παρέμβαση

του Γιούνκερ προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα για τα ύποπτα παιχνίδια που παίζονται στα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, ο Γιούνκερ μιλώντας στη Βιένη προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει «την ιδέα της προένταξης» για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Αυστρίας. «Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (...), αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990 στην περιοχή» προειδοποίησε.

Μήνυμα

Το μήνυμα Γιούνκερ έλαβε... πρώτος ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γιούνκερ τόνισε: «Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια»! Ειδικότερα, αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στο πολεμικό κλίμα της δεκαετίας του '90 και την προειδοποίηση Γιούνκερ, ο Βούτσιτς δήλωσε: «Ισως… Θα έλεγα ότι αντέδρασε υπερβολικά, αλλά και πάλι δεν θα το απέκλεια, αν μας άφηναν μόνους».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «ο ρόλος της Σερβίας είναι τέτοιος, ώστε να θέλει διατήρηση της ειρήνης». Σημειώνεται ότι ο ίδιος επιθυμεί συμφωνία με το Κόσοβο, που προκαλεί αντιδράσεις, καθώς περιλαμβάνει ανταλλαγή εδαφών και επαναχάραξη συνόρων.
«Θα ξεπεράσουμε την πρόκληση, θα πρέπει να προστατέψουμε την ειρήνη και να χτίσουμε εργοστάσια... Αυτό υποσχεθήκαμε στον Γιούνκερ και το εκτιμά… Ο,τι λέει θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα