Η Ουάσινγκτον «στραγγίζει» (οικονομικά) τον Μαδούρο!

Η Ουάσινγκτον «στραγγίζει» (οικονομικά) τον Μαδούρο!30.01.2019Ειδήσεις

Κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας, ώστε να υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές!

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις επέβαλε τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA, στοχεύοντας να αποτρέψει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να αντλήσει κεφάλαια από αυτήν.

Ο οικονομικός πόλεμος θα σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή, κάνοντας σαφές πως τα πράγματα

θα βελτιωθούν όταν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές υπό τη μεταβατική προεδρία του Χουάν Γκουαϊδό. «Συνεχίζουμε να εκθέτουμε τη διαφθορά του προέδρου της Βενεζουέλας και η σημερινή ενέργεια διασφαλίζει ότι δεν μπορεί πλέον να λεηλατεί τα περιουσιακά στοιχεία του λαού» δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος άφησε να πλανώνται πολλά ερωτήματα για τις προθέσεις των ΗΠΑ, όταν εμφανίστηκε στην ενημέρωση του Τύπου έχοντας γραμμένη στις σημειώσεις του τη φράση «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», χώρα που συνορεύει με τη Βενεζουέλα.

Εντολή για νέο Δ.Σ.

Την ίδια ώρα, ο Γκουαϊδό με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να αρχίσει τη διαδικασία διορισμού νέου Δ.Σ. στην PDVSA και τη Citgo, θυγατρική της στις ΗΠΑ. Λίγες ώρες αργότερα οι ΗΠΑ πιστοποίησαν την εξουσία του Γκουαϊδό να ελέγχει κάποια κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας, τα οποία κατέχει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης.

«Αυτή η πιστοποίηση θα βοηθήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας να διαφυλάξει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία προς όφελος του λαού» ανέφερε σε δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο.

Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, κατήγγειλε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν παράνομα από τον έλεγχο της χώρας του την εταιρία διύλισης καυσίμων Citgo και διεμήνυσε πως το Καράκας θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις κυρώσεις. Στο πλευρό του Μαδούρο τάχθηκε το Κρεμλίνο, χαρακτηρίζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις «παράνομη και ανοιχτή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας». Η Μόσχα διεμήνυσε πως θα χρησιμοποιήσει όλους τους νόμιμους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη Βενεζουέλα και ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στορτσάκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με την αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η Ρωσία στη λατινοαμερικανική χώρα (άνω των 3 δισ. δολαρίων).

«Προβλήματα ασφαλώς θα υπάρξουν. Ολα εξαρτώνται από τους στρατιωτικούς, από το κατά πόσο θα μείνουν πιστοί στο χρέος τους και στον όρκο τους. Αλλη εκτίμηση είναι αδύνατον να κάνω» δήλωσε ο Στορτσάκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα