«Η πίστη θα κρατήσει όρθιους τους Ελληνες»

«Η πίστη θα κρατήσει όρθιους τους Ελληνες»25.06.2018Πρόσωπα

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου παρουσιάζει το τηλεπαιχνίδι «Τhe Wall», που προβάλλεται στον ΑΝΤ1 κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21.00

Από τη
Μαρία Ανδρέου

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου είναι ο μοναδικός παρουσιαστής που έχει δοκιμαστεί στα περισσότερα είδη τηλεοπτικών εκπομπών. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει το νέο τηλεπαιχνίδι «Τhe Wall», που προβάλλεται στον ΑΝΤ1 κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21.00.

Γρηγόρη,

τι σε έκανε να πεις «ναι» στην παρουσίαση του τηλεπαιχνιδιού «The Wall»; Το γεγονός ότι οι παίκτες έχουν μια προσωπική ιστορία που τους ωθεί μέσα στην οικονομική κρίση να πάρουν μέρος στο παιχνίδι ήταν για σένα ένα κίνητρο;

Οχι. Μη μου καταλογίζεις κανένα τέτοιο κίνητρο. Γιατί υπάρχουν και ιστορίες ανθρώπων που απλώς ήρθαν για να πάρουν τα λεφτά και να πάνε ένα ταξίδι. Δεν έχουν όλες οι ιστορίες την ίδια βαρύτητα. Εμένα το παιχνίδι μού άρεσε πολύ και γι' αυτό το αγάπησα.

Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο στο νησί Παλαουάν των Φιλιππίνων, όσο παρουσίαζες το «Nomads»;

Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη παραγωγή. Εγινε κάτω από πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες. Και επειδή έχω ξαναζήσει τέτοιου είδους παιχνίδια κι άλλες φορές, όπως τα δύο παλιά «Survivor» και η «Φάρμα», σ' το ξαναλέω, χωρίς να χρειάζεται να αναλύσω πολλά, ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση εκεί σε όλα τα επίπεδα. Εκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, έκλεισε με μέσο όρο 26% στο prime time το «Nomads», με τηλεοπτικά προγράμματα απέναντί του όπως το «Τατουάζ», το «Voice», το «Ελλάδα, έχεις ταλέντο». Και νομίζω ότι βοήθησε πάρα πολύ το κανάλι ώστε να κερδίσει το τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Οσο για τις προσωπικές μου δυσκολίες, η απουσία του γιου μου και των αγαπημένων μου προσώπων έκανε πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα εκεί όσον αφορά τη διαμονή μου.

Εδώ και πολλά χρόνια ταξιδεύεις στο εξωτερικό, ήσουν στη Μαλαισία για το «Survivor», στις Φιλιππίνες για το «Nomads», τώρα με το «Wall» στην Πολωνία. Ποια πιστεύεις ότι είναι τα θετικά της χώρας μας; Είναι η Ελλάδα ένα από τα καλύτερα «οικόπεδα» στον πλανήτη;

Φεύγοντας από το βραδινό τεχνικό λύκειο, ο λυκειάρχης μάς είχε πει μια κουβέντα: «Εύχομαι ως Νεοέλληνες να φτιάξετε και να δημιουργήσετε πολλά πράγματα και να μην είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς σας η αρχαία Ελλάδα». Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα μόνο για την αρχαία Ελλάδα είμαστε υπερήφανοι. Τελικά ο λυκειάρχης είχε δίκιο. Δυστυχώς… Η Ελλάδα είναι ένα πανέμορφο μέρος, αλλά ακόμα κι αυτό εμείς τις περισσότερες φορές το έχουμε καταστρέψει. Ρυμοτομία, ανοικοδόμηση, περιβάλλον; Ελάχιστα σημεία για τα οποία νιώθεις υπερήφανος. Οσο για το πώς λειτουργούμε ως άνθρωποι, νομίζω ότι θα 'πρεπε να μιλάμε για ώρες. Αυτή η ρήση με την κατσίκα του γείτονα νομίζω ότι υπάρχει κατά κόρον στην ελληνική κοινωνία.

Πώς βλέπεις τα πράγματα με το Μνημόνιο και γενικότερα στη γειτονιά μας, όπου έχουν πυκνώσει τα σύννεφα του πολέμου;

Κάθε πρωί στο ραδιόφωνο, στον Sfera 102.2, μιλάω πολλή ώρα για όλα αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Και δεν ξέρω τι λέξη να βρω, αφού πριν από λίγο καιρό καταστράφηκε άλλη μία ελληνική λέξη, η λέξη «αγανάκτηση». Χάθηκε από το λεξιλόγιό μας, αφού χάθηκε και η ουσία της. Νομίζω ότι είμαστε πιόνια μιας παρτίδας σκακιού με προδιαγεγραμμένο το φινάλε. Στενοχωριέμαι γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους αντίδραση ή αντίσταση από τον κόσμο και δηλώνουμε όλοι κουρασμένοι ψυχολογικά και σωματικά. Η φράση «εγώ δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα», δυστυχώς, κυριαρχεί. Και το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν λαό είναι να φοβάται μη χάσει τα λίγα.

Είσαι ένας άνθρωπος με αισιοδοξία και χαμόγελο. Από πού να κρατηθούν οι Ελληνες και να μη χάσουν την ελπίδα τους;

Κατ'αρχάς από την πίστη, σε ό,τι κι αν πιστεύουν. Και από την αγάπη. Εγώ τον τελευταίο καιρό βιώνω πραγματικά μια δύσκολη κατάσταση με τα νεύρα μου και έχω πιάσει τον εαυτό μου πλέον να μην έχει ούτε ηρεμία ούτε αντοχές. Επειδή δεν μπορώ να ανοίξω έτσι απλά το θέμα για το τι συμβαίνει μ' εμένα, θα το κλείσω εδώ και νομίζω ότι καθένας θα πρέπει να ανακαλύψει τον τρόπο που θα ηρεμήσει και θα ξαναβρεί την άκρη του νήματος της ψυχής του και της αγάπης που κρύβει μέσα του.

Τι θέλεις για τον Γρηγόρη; Η ηρεμία καθώς μεγαλώνεις είναι μία από τις προτεραιότητές σου;

Μόνο αυτό! Ψυχική ηρεμία - που, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν την έχω καθόλου.

«Ο εγωισμός είναι ο ίδιος ο διάβολος»

Στην ερώτηση τι μάθημα ζωής θέλει να δώσει στον γιο του ο δημοφιλής παρουσιαστής μας απαντά: «Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι η δικαιοσύνη. Να γίνει δίκαιος. Ακόμα και μ' αυτούς που δεν συμπαθεί, ακόμα και μ' αυτούς που δεν του ταιριάζουν, να είναι δίκαιος όταν μιλάει για εκείνους. Το δεύτερο που παρακαλώ είναι να μη γίνει εγωιστής. Ο εγωισμός είναι ο ίδιος ο διάβολος. Μόνο κακό μπορεί να κάνει σε έναν άνθρωπο. Κανένα καλό. Και τρίτον, να μάθει να διαχειρίζεται τις ήττες. Η ήττα σού μαθαίνει πολύ περισσότερα από μια νίκη. Η ήττα σε κάνει πιο σοφό, η ήττα σε ανδρώνει, η ήττα σε προετοιμάζει, αφού η ρήση “επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς” είναι μία από τις ρήσεις της ζωής μου».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα