«Μέδουσα»: Ασκηση-μήνυμα σε Τουρκία

«Μέδουσα»: Ασκηση-μήνυμα σε Τουρκία23.11.2018Άρθρα

Αρχίζει σήμερα στο Κρητικό Πέλαγος από κοινού με Αίγυπτο - Κύπρο και τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων. Απειλές από Γιλντιρίμ

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Κατεβάζει τον Στόλο στο Κρητικό Πέλαγος η Ελλάδα και στέλνει μαζί

με την Αίγυπτο και την Κύπρο σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως είναι πανταχού παρούσα και έτοιμη να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι τρεις χώρες θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πλέον άσκηση «Μέδουσα» σε μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Οικόπεδο 10, εκεί όπου «χτυπάει» το γεωτρύπανο της ExxonMobil, και κοντά στα όρια των ΑΟΖ των τριών χωρών. Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί.

Η άσκηση «Μέδουσα» αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή ισχυρών δυνάμεων από τις συμμετέχουσες χώρες, αλλά και παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Πορτογαλία. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν τρεις φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, δύο ΤΠΚ, ένα αρματαγωγό, οκτώ αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, ένα Super Puma, τρία ελικόπτερα Chinook, τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα AH-64, δύο διμοιρίες πεζοναυτών και προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Η Αίγυπτος βάζει στα ελληνικά χωρικά ύδατα το ελικοπτεροφόρο «Mistral», ένα υποβρύχιο και δύο πυραυλακάτους, ενώ συμμετέχει με έξι αεροσκάφη F-16, ένα αεροσκάφος Ε2-C, καθώς και με προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων. Μονάδα ειδικών δυνάμεων και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης παράσχουν οι Κύπριοι.

Ο στόχος

Ενδιαφέρον έχει επίσης ο στόχος της άσκησης, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, καθώς επίσης και τα σενάρια. «Σκοπός είναι η βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών» αναφέρεται συγκεκριμένα, ενώ στα σενάρια, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, και πολέμου επιφανείας, η εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.

Το μήνυμα στην Τουρκία από τις τρεις χώρες που έχουν σχηματίσει άξονα συνεργασίας και έχουν στο πλευρό τους και το Ισραήλ είναι περισσότερο από σαφές. Η Αγκυρα πάντως συνεχίζει να προκαλεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να... συνέλθουν. «Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Ολος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα