Η Eldorado ζητάει και τα ρέστα

Η Eldorado ζητάει και τα ρέστα19.09.2018Πρόσωπα

Αγόρασε τζάμπα τα μεταλλεία της Χαλκιδικής και θέλει αποζημίωση

Από τον
Φώτη Κόλλια

Είχαν αγοράσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μόλις 11.000.000 ευρώ και τώρα ζητούν αποζημίωση 750.000.000 ευρώ, αλλά και καθημερινή αποζημίωση για όσο διάστημα δεν αδειοδοτείται η επένδυση στη Χαλκιδική. Η καναδική Eldorado Gold δεν συμμετείχε στο μεγάλο κόλπο αγοράς των μεταλλείων από μια κοινοπραξία υπό τη European Goldfields. Αγόρασε στη συνέχεια τη European

Goldfields αντί περίπου 2 δισ. ευρώ και τώρα ζητάει τα ρέστα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο καναδικός όμιλος, ο οποίος διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική μέσω της θυγατρικής Hellas Gold, με εξώδικο προς το Ελληνικό Δημόσιο ζητεί αποζημίωση άνω των 750.000.000 ευρώ. Οι Καναδοί επισημαίνουν πως το εξώδικο αποτελεί προσπάθεια «εξώδικης επίλυσης του ζητήματος» προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή τους στη διεθνή διαιτησία, όπως προβλέπεται. Μάλιστα, αιτούνται ημερήσιας αποζημίωσης τουλάχιστον 680.000 ευρώ μέχρι να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες, «με την επιφύλαξη» τυχόν πρόσθετων απαιτήσεων.

Το εξώδικο του καναδικού ομίλου είχε κατατεθεί στις 10 Αυγούστου στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το παρέλαβαν πριν από λίγες ημέρες τα τρία υπουργεία που εμπλέκονται στην υπόθεση (Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Στο εξώδικο αναφέρεται πως οι ζημιές είναι τριών κατηγοριών: Πρώτον, η μείωση της υπάρχουσας περιουσίας της Eldorado Gold λόγω των καθυστερήσεων, δεύτερον, τα διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καθυστέρησης της περιόδου εκμετάλλευσης του εργοστασίου στο Μαντέμ Λάκκο, που υπολογίζονται σε περίπου 664.000.000 ευρώ, και, τρίτον, χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης (την οποία θα διαθέσει σε κοινωφελείς σκοπούς).

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνουν την πάγια θέση του Ελληνικού Δημοσίου ότι η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, μια ενιαία επένδυση. Ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και τη λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της εταιρίας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων. Στο πλαίσιο αυτής της θέσης εξετάζεται από τη διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρίας.

Στην κυβέρνηση επιμένουν πως η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου (στο οποίο είχε προσφύγει η ελληνική πλευρά) δικαιώνει την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υποστηρίζει πως οι Καναδοί πρέπει να κατασκευάσουν στο Μαντέμ Λάκκο πλήρως καθετοποιημένη μεταλλουργική μονάδα επεξεργασίας των μεταλλευμάτων ώστε να παράγονται καθαρά, τελικά, εμπορεύσιμα προϊόντα.

Ενθερμος υποστηρικτής τους ο Αδωνις

Προτού καν διαδοθεί η είδηση της δικαστικής διεκδίκησης από την Eldorado Gold Corporation μέσω της θυγατρικής της Hellas Gold SA 750.000.000 ευρώ από το Δημόσιο, ο μόνιμος υπερασπιστής της εταιρίας, Αδωνις Γεωργιάδης, βγήκε και πάλι για να... πανηγυρίσει. Μάλιστα, έσπευσε να... προαναγγείλει και τη δικαστική απόφαση, θεωρώντας βέβαιη την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου. «Εάν τελικά πληρωθεί αποζημίωση, ακόμη και λιγότερων εκατομμυρίων, τότε οι υπουργοί που για πολιτικούς λόγους καθυστέρησαν την επένδυση και προκάλεσαν τη ζημία είναι ένοχοι απιστίας. Και δεν θα έχει υπάρξει καμία παραγραφή», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., επιβεβαιώνοντας και πάλι με προκλητικό τρόπο την αγάπη του για το έργο της εταιρίας!

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ψάχνουν για κορόιδα;

Τελικά, κάποιοι δεν έχουν τον Θεό τους. Ή, μάλλον, έχουν μόνο ως Θεό τους το χρήμα και το κέρδος. Και αναφερόμαστε στην καναδική Eldorado Gold, που μέσω της θυγατρικής της ζητεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο 750.000.000 ευρώ!
Δηλαδή, για μια εταιρία που έδωσαν επί της ουσίας ψίχουλα για να την πάρουν, ζητούν ακόμη και αποζημίωση για ηθική βλάβη!

Ημαρτον, Κύριε. Και για τη βλάβη (πραγματική και όχι θεωρητική) που απειλεί τους κατοίκους, μια και απαιτούνται συγκεκριμένες πράξεις ώστε να παράγονται καθαρά προϊόντα, δεν ακούσαμε κουβέντα.
Συνεχίζουν οι υπεύθυνοι να ποιούν την νήσσαν. Και στο κάτω κάτω, εάν χάνουν, όπως λένε, ας ζητήσουν τα λεφτά που έδωσαν και ας αφήσουν κανέναν άλλον να επενδύσει στην περιοχή.
Οσο για τους γνωστούς φωνασκούντες, που λειτουργούν ως ιμπρεσάριοι της συγκεκριμένης τάχα μου δήθεν επένδυσης, ας σοβαρευτούν. Ας μη νομίζουν ότι είμαστε Aμερικανάκια...

Keywords
Τυχαία Θέματα