Η Μόσχα κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κατάρριψη αεροπλάνου

Η Μόσχα κατηγορεί το Τελ Αβίβ για την κατάρριψη αεροπλάνου19.09.2018Ειδήσεις

Οι Ισραηλινοί πιλότοι μας χρησιμοποίησαν λέει η Ρωσία. Πούτιν: Τραγικό το γεγονός

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Στα άκρα οδηγήθηκαν χθες οι σχέσεις της Μόσχας με το Τελ Αβίβ, μετά την εξαφάνιση από τα ραντάρ -το βράδυ της Δευτέρας- του ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους Ilyushin 20, ενώ πετούσε 35 χιλιόμετρα από τις συριακές ακτές.

Η Ρωσία

απέδωσε την κατάρριψη στον ισραηλινό στρατό, καθώς την ίδια ώρα τέσσερα ισραηλινά F-16 εξαπέλυαν επίθεση εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων στη Λαττάκεια.

Το Ισραήλ εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των 15 ατόμων του πληρώματος του ρωσικού Il-20, λέγοντας ότι καταρρίφθηκε κατά λάθος από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, εντούτοις η Ρωσία επιμένει πως ενημερώθηκε για τις ισραηλινές επιθέσεις ένα λεπτό πριν από τη διεξαγωγή τους, κάτι που -όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκορ Κονασένκοφ- «δεν επέτρεψε στο ρωσικό Il-20 να πετάξει σε ασφαλή περιοχή».

Ο Κονασένκοφ δεν δίστασε να κατηγορήσει τους πιλότους των ισραηλινών F-16 ότι σκοπίμως έθεσαν σε κίνδυνο το ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, καθώς «κρύφτηκαν πίσω από το σήμα ραντάρ του ρωσικού αεροσκάφους, βάζοντάς το με αυτόν τον τρόπο στο στόχαστρο των πυρών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας».
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, από την πλευρά του, δήλωσε στη διάρκεια επικοινωνίας που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν ότι η ευθύνη για την κατάρριψη του Il-20 βαραίνει αποκλειστικά το Ισραήλ, όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια πιο νηφάλια τοποθέτηση, χαρακτήρισε την κατάρριψη του Il-20 «μια αλυσίδα τραγικών γεγονότων».

«Οταν οι άνθρωποι πεθαίνουν -ειδικά υπό τέτοιες συνθήκες-, είναι πάντα μια τραγωδία» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η υπόθεση δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη του ρωσικού Su-24, που καταρρίφθηκε το 2015 από την Τουρκία.
Σύμφωνα πάντως με Ισραηλινό αξιωματούχο, το Τελ Αβίβ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με Ρώσους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους «σε όλα τα επίπεδα». Στη γραμμή στήριξης του Ισραήλ, οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε «κατά λάθος» από συριακά αντιαεροπορικά πυρά που έβαλαν κατά επιτιθέμενων ισραηλινών στόχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα