«Κοράκια» πάνω από ακίνητα-φιλέτα

«Κοράκια» πάνω από ακίνητα-φιλέτα19.09.2018Παρασκήνιο

Το Υπερταμείο θέλει να βγάλει στο σφυρί το νεοκλασικό της Περιφέρειας και άλλα 2.391 κτίρια της Κεντρικής Μακεδονίας

Εμβληματικά κτίρια της Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται ότι έχει βάλει στο «μάτι» το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Την εκχώρηση 2.392 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) κατήγγειλε σε επείγουσα επερώτηση στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η επικεφαλής της

παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Χαραλαμπίδου, ζητήθηκε από το Υπερταμείο η εκχώρηση, μέσω της μεταφοράς στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ ΑΕ), 1.954 ακινήτων που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην Ημαθία, 120 στο Κιλκίς, 23 στην Πέλλα, 74 στην Πιερία, 39 στις Σέρρες και 56 στη Χαλκιδική.

Μάλιστα, μεταξύ των κτιρίων βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, εμβληματικά ακίνητα, όπως το κεντρικό κτίριο όπου στεγάζεται η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κτίρια-σύμβολα της αρχιτεκτονικής και της ιστορικής μας κληρονομιάς, όπως το Μπεζεστένι στην πλατεία Ελευθερίας Σερρών, η παλιά Μητρόπολη Σερρών, το κτίριο της πρώην Νομαρχίας Σερρών (με όλη την πλατεία που το περικλείει), τα οθωμανικά τζαμιά, η Καπναποθήκη, το κτίριο της Πυροσβεστικής, οι εκτάσεις των αποθηκών Πυρομαχικών Λευκώνα και το πρώην στρατόπεδο «Κολοκοτρώνη» στις Σέρρες.

Τα πλήρη στοιχεία

Η κυρία Χαραλαμπίδου ανέφερε μάλιστα ότι θα αναζητηθούν τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που εκχωρούνται από την περιοχή, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ώστε να δημοσιοποιηθούν.

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, εισηγούμενη την επείγουσα επερώτηση «για την εκχώρηση ακινήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Υπερταμείο - Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ)», τόνισε ότι «η διοίκηση του Υπερταμείου, που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε., που είναι θυγατρική του, άλλα 10.119 ακίνητα, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμπίδου, «η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι το καθοριστικό βήμα για το ξεπούλημα και αυτής ακόμα της δημόσιας περιουσίας, η οποία δεν ανήκει σε καμιά κυβέρνηση, αλλά στον λαό, προκειμένου να ξεπληρωθεί ένα απεχθές, άδικο και μη βιώσιμο χρέος. Θίγει άμεσα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, γιατί τα παραπάνω ακίνητα είναι μέρος της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε αρκετά από αυτά στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, ενώ πολλά από αυτά τα διεκδικούν δήμοι και κινήσεις πολιτών για την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα