«Γιατί χτίσαμε τον ναό στη μνήμη του Βαγγέλη»

«Γιατί χτίσαμε τον ναό στη μνήμη του Βαγγέλη»30.07.2018Πρόσωπα

Η μητέρα του Β. Γιακουμάκη μιλά αποκλειστικά στην «Ο.Α.» για το εκκλησάκι που έφτιαξε η οικογένειά της και είναι ανοιχτό σε όλο τον κόσμο. «Μας βοηθάει η πίστη μας» αναφέρει

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης αλλά και θρησκευτικής κατάνυξης τελέστηκαν το Σάββατο 7 Ιουλίου τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου μάρτυρος Ευαγγέλου από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο στο χωριό Σελλί Ρεθύμνου. Εκείνο το απόγευμα οι συγχωριανοί του Βαγγέλη

είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί έξω από την οικία της οικογένειας Γιακουμάκη.

Η επιθυμία της οικογένειας για ανέγερση εκκλησίας στη μνήμη του εκλιπόντος μέλους της είχε πλέον πραγματοποιηθεί. Με την πράξη αυτή εκδήλωνε τη βαθιά θρησκευτική πίστη της, αλλά συγχρόνως, στρεφόμενη στον Υψιστο, εξέφραζε τη λυτρωτική πεποίθηση ότι το αγαπημένο της παιδί αναπαυόταν πλέον στην αγκαλιά του Θεού. Μάλιστα, η 7η Ιουλίου ήταν μια ημερομηνία συμβολική, αφού τότε είχε βαπτιστεί και είχε εισέλθει στην Εκκλησία ο αείμνηστος Βαγγέλης. Μετά την τελετή των θυρανοιξίων έγινε ο πρώτος αρχιερατικός εσπερινός, ενώ την Κυριακή 8 Ιουλίου τελέστηκε εκεί η πρώτη θεία λειτουργία.



Ο λιτός αυτός ναός, η οικοδόμηση του οποίου άρχισε και ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανήκει στην οικογένεια Γιακουμάκη. Χτίστηκε με δική της δαπάνη και έλαβε την τελική μορφή του με την ακοίμητη φροντίδα της. Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η τραγική ιστορία που διαδραματίστηκε γύρω από το πρόσωπο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, σπουδαστή τότε της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Βιώνοντας τον άφατο πόνο από την τόσο άδικη απώλεια του Βαγγέλη (Μάρτιος 2015), η οικογένειά του βρήκε λίγο καιρό μετά τον θάνατό του την ψυχική δύναμη και μετέφερε στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης κ. Ευγένιο την επιθυμία της.

Ο κ. Ευγένιος αποδέχθηκε με χαρά την πρόταση και αποφασίστηκε ο ναός να λάβει την ονομασία του Αγίου νεομάρτυρος Ευαγγέλου, ο οποίος ποτέ έως τότε δεν είχε τιμηθεί, ενώ πολλοί αγνοούσαν τα του βίου του. Η οικογένεια Γιακουμάκη δοκιμάστηκε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τα μέλη της απέδειξαν σε κάθε ευκαιρία το μεγαλείο της ψυχής τους. Το σπάνιο θρησκευτικό ήθος και η ευγενική, ανεπιτήδευτη απλότητα που διακρίνει αυτή την οικογένεια αποτυπώνονται στα λόγια της Μαρίας Γιακουμάκη, μητέρας του Βαγγέλη, η οποία μίλησε αποκλειστικά στην «Ορθόδοξη Αλήθεια».

ΑΝΤΛΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ

«Μας έδωσε μεγάλη δύναμη η εκκλησία που χτίσαμε. Θέλαμε και τα τέσσερα μέλη της οικογένειάς μας να κάνουμε κάτι για τον Βαγγέλη μας και να μείνει αυτό για τις επόμενες γενιές. Ετσι, λοιπόν, το συζητήσαμε στην οικογένειά μας με τον σύζυγό μου Ανδρέα και τα παιδιά μας, τον Πέτρο και την Ελένη, και πήραμε αυτή την απόφαση. Οποιος θέλει μπορεί να κάνει λειτουργία στον ναό αυτό, φυσικά, σε συνεννόηση με τον ιερέα της περιοχής μας. Είναι ανοιχτός ο ναός για όλο τον κόσμο! Ολοι οι συγχωριανοί μας μάς συμπαραστάθηκαν με πολλή αγάπη και σεβασμό προς τον Βαγγέλη και προς εμάς, καθένας με τον δικό του τρόπο» υπογραμμίζει η κυρία Γιακουμάκη.

Και προσθέτει: «Οσον αφορά τη διακόσμηση του εσωτερικού της εκκλησίας, αυτή είναι χτισμένη όλη με πέτρα και ξύλο. Εφόσον ο Βαγγέλης αγαπούσε πολύ τη φύση, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι γι' αυτόν που θα τον αντιπροσώπευε. Μάλιστα, η εικόνα της Παναγίας είναι τοποθετημένη σε κορμό δέντρου. Δεν έχει πολλά πράγματα, είναι πολύ λιτή αυτή η εκκλησία! Είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να την επισκεφθεί και να προσκυνήσει. Η πίστη και η αγάπη μας προς τον Βαγγέλη μάς βοηθούν! Κάθε ημέρα προσπαθούμε να προχωράμε στη ζωή με τη σκέψη ότι ο Βαγγέλης είναι πάντα κοντά μας!»

ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ

«Ο Βαγγέλης ήταν, είναι και θα είναι το δικό μου παιδί! Από την πρώτη στιγμή της δοκιμασίας τους ήμασταν δίπλα τους, περάσαμε μαζί όλα όσα έζησε αυτή η οικογένεια. Η οικογένεια είναι πάντα κοντά στην Εκκλησία και δέχεται καθημερινά τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βρίσκονται πλάι της. Κάποιοι ξέχασαν την απώλεια του Βαγγέλη, αλλά εμείς δεν θα τον ξεχάσουμε! Η εκκλησία αυτή έγινε ώστε να υπενθυμίζει αυτό το γεγονός διαρκώς» δηλώνει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος.

«Ο ναός αποτελεί ένα μνημείο πίστης και ελπίδας, ένα σύμβολο Ανάστασης! Αλλά και ένα ορόσημο για όλες τις οικογένειες που έχουν βιώσει ανάλογα συναισθήματα εξαιτίας της ψυχικής κακοποίησης και του εκφοβισμού των παιδιών τους, είτε είναι αυτά μαθητές σχολείων είτε φοιτητές σε πανεπιστήμια. Ο Βαγγέλης υπήρξε θύμα αυτής της μορφής κακοποίησης και πρέπει να κάνουμε όλοι τον αγώνα ώστε να εξαλειφθεί αυτή η μάστιγα!» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ευγένιος.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα