Διπλοί εορτασμοί στην Ουκρανία για την επέτειο χίλιων χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρως

Διπλοί εορτασμοί στην Ουκρανία για την επέτειο χίλιων χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρως30.07.2018Πρόσωπα

Αποδέκτης των μηνυμάτων από Κίεβο και Μόσχα το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε κλίμα έντονης επιφυλακτικότητας και αμοιβαίας καχυποψίας, υπό τη βαριά σκιά του ζητήματος της κυοφορούμενης απόδοσης εκκλησιαστικής αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της χώρας, η Ουκρανία και η Ρωσία γιόρτασαν με ξεχωριστές εκδηλώσεις μια σημαντική επέτειο, τα 1.030 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των

Ρως του Κιέβου και το βάπτισμα του αγίου Βλαδιμήρου, που αποτελεί μια κρίσιμη καμπή της κοινής ιστορίας των δύο χωρών.

Στο Κίεβο οι εορτασμοί ήταν διπλοί και ξεχωριστοί, κάτι που αποδεικνύει την έντονη διαίρεση κλήρου και ποιμνίου. Από τη μια πλευρά στοιχίζονται οι υποστηρικτές της εκκλησιαστικής αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας μέσα από τη δημιουργία μιας νέας εθνικής Εκκλησίας, στην οποία ιδανικά θα συσσωματωθούν υπό το μη αναγνωρισμένο σήμερα Πατριαρχείο Κιέβου, ενδεχομένως με άλλη ονομασία, οι κατακερματισμένες εκκλησιαστικές διοικήσεις που σήμερα υφίστανται στο εσωτερικό της χώρας. Την άποψη και τον σχεδιασμό αυτόν συμμερίζονται διαχρονικά οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, καλλιεργώντας σε πολιτικό και εκκλησιαστικό επίπεδο τις ανάλογες ενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, στοιχίζονται οι υποστηρικτές του υφιστάμενου εκκλησιαστικού status quo, που βλέπουν την Εκκλησία της Ουκρανίας ως αναπαλλοτρίωτο κομμάτι του Πατριαρχείου της Μόσχας, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν ρεαλιστική λύση στο ζήτημα της ενσωμάτωσης του σημαντικού κομματιού του ουκρανικού κλήρου και ποιμνίου, που τώρα δεν βρίσκεται σε κοινωνία με την κανονική Εκκλησία, κάτι που αν συνεχιστεί θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερο πολιτικό και εκκλησιαστικό σχίσμα εντός της Ουκρανίας, το οποίο ενδεχομένως θα έχει επιπτώσεις και ευρύτερα σε εκκλησιαστικό επίπεδο.

«Η αυτοκεφαλία θα ολοκληρώσει την εγκαθίδρυση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας της Ουκρανίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ την ίδια ώρα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απειλούσε ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν θα δεχτεί ποτέ την ιδέα της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αποδέκτης των μηνυμάτων από τη Μόσχα και από το Κίεβο είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο κρατάει το κλειδί της εκκλησιαστικής ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Τον περασμένο μήνα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στη Μόσχα, τονίζοντας ότι ουδέποτε η Κωνσταντινούπολη εκχώρησε το έδαφος της Ουκρανίας σε οποιονδήποτε.

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα