«Είδαμε στο Μάτι στοιχεία της κλιματικής αλλαγής»!

«Είδαμε στο Μάτι στοιχεία της κλιματικής αλλαγής»!30.07.2018Ρεπορτάζ

Το ομολογούν οι επιστήμονες

Εδώ και χρόνια, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα «φώναζε» για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σημαίνοντας συναγερμό. Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, λίγα έγιναν, καθώς πολλά κράτη -κυρίως τα ισχυρότερα οικονομικά- στάθμιζαν τις όποιες αποφάσεις τους σε σχέση με το κόστος, είτε πολιτικό είτε κυρίως οικονομικό.

Οι εικόνες καταστροφής που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, και από την Ελλάδα

πια, δείχνουν πως μάλλον ο χρόνος τελείωσε. Οι ακραίες καταιγίδες και οι πυρκαγιές που προκαλούν καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι «το πρόσωπο της αλλαγής του κλίματος», επισημαίνει ο καθηγητής Μάικλ Μαν, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι πλέον οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη τώρα «παίζουν σε πραγματικό χρόνο».

«Δεν λάβαμε μέτρα»

Μιλώντας στον «Guardian», ο Μαν σημειώνει πως «βλέπουμε τις προβλέψεις μας να γίνονται πραγματικότητα», συμπληρώνοντας ακόμη ότι «ως πολίτες του πλανήτη Γη είναι δυσάρεστο να το βλέπουμε αυτό, καθώς σημαίνει ότι δεν έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Η ταχεία επιστημονική αξιολόγηση, ειδικά του βορειοευρωπαϊκού καύσωνα, έγινε από τον καθηγητή Γκερτ Γιαν φαν Ολντενμποργκ στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας και τους συνεργάτες του στο World Weather Attribution (WWA). «Μπορούμε να δούμε τα δακτυλικά αποτυπώματα της αλλαγής του κλίματος στα τοπικά ακραία φαινόμενα» τονίζει ο καθηγητής Μαν. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν είναι πολύ αργά για να γίνουν οι σημαντικές περικοπές που απαιτούνται στις εκπομπές αερίων στην ατμόσφαιρα, ειδάλλως οι συνέπειες θα επιδεινώνονται σταδιακά καθώς θα αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα