Γερμανοποιήση της Κομισιόν θέλει η Μέρκελ

Γερμανοποιήση της Κομισιόν θέλει η Μέρκελ25.08.2018Πρόσωπα

Η καγκελάριος «καίγεται» να βάλει δικό της άνθρωπο στη θέση του Γιούνκερ!

Την Ευρώπη της γερμανικής ηγεμονίας θέλει πάση θυσία να διατηρήσει το Βερολίνο και γι' αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τη «Handelsblatt», η Ανγκελα Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να επικρατήσει Γερμανός υποψήφιος στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τείνοντας να εγκαταλείψει τις αξιώσεις για την ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με

ένα δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Προθέρμανση για τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρώπη», η οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι την καγκελάριο «καίει» περισσότερο το να έχει έναν δικό της άνθρωπο στην Κομισιόν. Οπως επισημαίνει η «Handelsblatt»: «Στο Βερολίνο ήδη κυκλοφορούν ονόματα πιθανών υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμαϊερ και η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Ωστόσο, επίσημα κανείς από αυτούς δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα ή τις φημολογίες. Αλλωστε, το θέμα είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις εντός της γερμανικής κυβέρνησης προεκλογικά, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι προορίζουν τον νυν επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν για τη θέση του νέου διοικητή της ΕΚΤ. «Για κάποιους θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθεί αυτή η φιλοδοξία.

Ομως λίγοι το παραδέχονται ανοιχτά» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο στην ουσία αφορά τη στροφή της καγκελαρίου από την ΕΚΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των Γερμανών δελφίνων για το αξίωμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο ευρωβουλευτής, που ηγείται της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου (της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς) «είναι σίγουρο» -κατά τη «Handelsblatt»- ότι ενδιαφέρεται για τη θέση. «Το ζήτημα είναι να διασφαλιστεί η αναγκαία υποστήριξη στην ίδια την πολιτική του οικογένεια» επισημαίνει η εφημερίδα.

Στα ατού του Βέμπερ συμπεριλαμβάνεται η σχεδόν δεδομένη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, όμως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν ο ευρωβουλευτής δεν πάρει τη συγκατάθεση των συντηρητικών Ευρωπαίων ηγετών και δη της σιδηράς κυρίας του Βερολίνου, η οποία ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα