Ανασχηματισμός: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για Τσίπρα

Ανασχηματισμός: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για Τσίπρα25.08.2018ΣΥΡΙΖΑ

Σε δίλημμα ο πρωθυπουργός, που καλείται να διαχειριστεί το βέτο Τσακαλώτου για τον Παππά και για την κυβερνητική διεύρυνση

Οι εσωκομματικές αλλαγές στην Κουμουνδούρου και η αντικατάσταση του νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα κρίνουν το εύρος και τον χαρακτήρα του επερχόμενου ανασχηματισμού, που παραμένει γρίφος.

Σε αυτό το σκηνικό, όπου αναδεικνύονται

ισχυρά συντροφικά «τζαρτζαρίσματα» και ο ρόλος των κομματικών βαρόνων στη λήψη αποφάσεων, συνεδρίασε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Φίλη με νωπές τις κατά καιρούς συγκρούσεις τους. Ο κ. Τσίπρας καλείται να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, πολιτικά, εκλογικά και εσωκομματικά, προτού τελικά προχωρήσει στην αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος που ο ίδιος θα επιθυμούσε να έχει το προσωπικό του στρατηγικό όραμα.

Η επιθυμία όμως αυτή του πρωθυπουργού σκοντάφτει στις εσωτερικές προσωπικές φιλοδοξίες, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πάνο Σκουρλέτη να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστικές φιγούρες των ενδοσυριζαϊκών παζαριών. Παρά την έντονη φημολογία και τα σενάρια που έφεραν τον υπουργό Εσωτερικών να μετακινείται από την κυβέρνηση στο κόμμα και να αναλαμβάνει χρέη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η προοπτική φαίνεται να απομακρύνεται.

Οι όροι Σκουρλέτη

Ο κ. Σκουρλέτης ευθύς εξαρχής είχε θέσει τους όρους του στον πρωθυπουργό σε συναντήσεις των δύο που προηγήθηκαν. Αυτοί οι όροι παραμένουν ανεκπλήρωτοι, ενώ τις τελευταίες μέρες είχε φροντίσει να διαμηνύσει εμφατικά και ότι ο κομματικός μηχανισμός δεν μπορεί να αποτελεί «παραμάγαζο» του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης. Από την άλλη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί με τη σειρά του καταλύτη των αλλαγών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, με δεδομένη την ιδιαίτερα δύσκολη σχέση του με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Παππά αλλά και τον Πάνο Σκουρλέτη, εμφανίστηκε προ ημερών έπειτα από μακρύ διάστημα... εξαφάνισης δημιουργώντας επιπλέον πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσακαλώτος δεν πρόκειται να ανεχθεί αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά, καθώς είναι γνωστή η επιθυμία του υπουργού Ψηφιακής Οικονομίας να γίνει ο νέος «τσάρος» της οικονομίας.

Παράλληλα, βάζει φρένο στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, την οποία επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, με υπουργοποιήσεις προσώπων από την Κεντροαριστερά και το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ αλλά και πρόσωπα από την Κεντροδεξιά, τα οποία από καιρό βρίσκονται σε ρήξη με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι μνηστήρες. Νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων» ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών προς τον πρωθυπουργό. Συνεπώς, το δίλημμα για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως διαμορφώνεται, είναι το εξής: Ή θα προχωρήσει σε δομικό, ριζικό ανασχηματισμό αγνοώντας τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ και με απομακρύνσεις βασικών υπουργών, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, ή θα περιοριστεί σε ανασχηματισμό μικρής κλίμακας. Στην πρώτη περίπτωση αναπόφευκτα θα έλθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με το κόμμα του.

Αν επιλέξει τη δεύτερη επιλογή, δεν κινδυνεύει από εσωτερικές συγκρούσεις, θα φανεί όμως στα μάτια της κοινής γνώμης ως όμηρος των συντεχνιών της Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα