«Φρένο» των δανειστών στις 120 δόσεις για την Εφορία!

«Φρένο» των δανειστών στις 120 δόσεις για την Εφορία!25.01.2019Πρόσωπα

Ο Τσακαλώτος δεν έχει καταθέσει ακόμα καμία επίσημη πρόταση στο «κουαρτέτο»

Στις καλένδες παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, η ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στις Εφορίες, καθώς προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παίρνοντας υπόψη την αρνητική διάθεση των θεσμών, δεν έχει καταθέσει ακόμα επίσημη πρόταση, μολονότι το θέμα έχει τεθεί στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας το προηγούμενο διάστημα.

Αντίθετα, σε

καλό δρόμο βρίσκεται η ρύθμιση χρεών έως 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες αλλά και τις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, η ρύθμιση είναι έτοιμη, με προοπτική να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαρτίου (βλέπετε ρεπορτάζ επάνω). Μάλιστα, θα προβλέπει ακόμη και «κούρεμα» βασικής οφειλής, αλλά και προσαυξήσεων, ώστε να δοθεί ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που σώρευσαν χρέη από το 2002 και μετά.

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος έχει καλή γνώση των διαβουλεύσεων που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και «κουαρτέτου», μέχρι στιγμής οι θεσμοί δεν έχουν λάβει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να διευκολυνθούν πάνω 4.000.000 πολίτες που χρωστούν στην Εφορία συνολικά 104 δισ. ευρώ και περίπου 85 δισ. ευρώ προσαυξήσεις. «Αν κάνουμε μια τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση-, όταν την κάνουμε, θα τη συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και την υποχρέωση εξόφλησης ή ρύθμισης των οφειλών του 2018, αλλά, επειδή δεν περιλαμβάνει επανυπολογισμό, θεωρήθηκε εξαρχής νομικά αδύναμο.

Γ. Χατζηδημητρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα