Μέγα θράσος Τσίπρα, που μας έκανε και... μαθήματα Ιστορίας

Μέγα θράσος Τσίπρα, που μας έκανε και... μαθήματα Ιστορίας25.01.2019Πρόσωπα

Την ιστορία της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό των Σκοπίων από το 1992 μέχρι σήμερα επέλεξε να αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για την

κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στο πλαίσιο αυτό, επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ειρωνικά πως «ο μέγας Μακεδονομάχος» ήταν ο πρώτος ο οποίος απεδέχθη τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας. Παράλληλα, σημείωσε πως «η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993».

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της Ν.Δ. για λόγο ακραίο, που στοχοποιεί όλους όσοι έχουν αντίθετη άποψη. «Οι βουλευτές δεν εκβιάζονται, δεν εκφοβίζονται, δεν τρομοκρατούνται» είπε στη σκιά της επίθεσης στην οικία της Θεοδώρας Τζάκρη. Οξύνοντας την κριτική του, απέδωσε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «συνωστισμό», όπως είπε, που παρατηρείται στη «δεξιά πολυκατοικία», τώρα που ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εκτός κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα κοιτάζοντας την αλήθεια. Η Ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να πείσει για την «ιστορικότητα» της συμφωνίας, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είναι πλήρως εναρμονισμένη με την εθνική γραμμή δεκαετιών. Στον αντίποδα, καταλόγισε παντελή ένδεια επιχειρημάτων στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως στην ηγεσία της Ν.Δ. λείπουν το «θάρρος και η τόλμη».

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν γλίτωσε ούτε το ΠΑΣΟΚ. «Να χαρώ την εθνική σας ευθύνη» είπε απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά, ενώ κατέκρινε με έντονο τρόπο και τη στάση του ΚΚΕ, μιλώντας για Ερινύες και κάνοντας αναφορά ακόμη και «στο σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι κομμουνιστές στην Τασκένδη στα παιδιά των Σλαβομακεδόνων μαχητών του ΔΣΕ». «Οι κομμουνιστές αγαπούν την ευθύνη. Ελπίζω να κάνετε την αυτοκριτική σας» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα