Ο Σαμαράς γκρέμισε βήμα βήμα το κυβερνητικό «αφήγημα»!

Ο Σαμαράς γκρέμισε βήμα βήμα το κυβερνητικό «αφήγημα»!25.01.2019Πρόσωπα

Απέρριψε τα «επιχειρήματα» περί «γεωγραφικής Μακεδονίας». Μύδροι κατά Μαξίμου για πλήρη ενδοτισμό

Υπέρ του συνθήματος «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» -το οποίο η κυβέρνηση εσχάτως χωρίς δισταγμό και κυρίως χωρίς αιδώ αποκαλεί αλυτρωτικό- τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία Τσίπρα

- Ζάεφ «πέρα από κάθε εθνική γραμμή».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που χειρίστηκε το εθνικό ζήτημα πριν από 27 χρόνια, διεμήνυσε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική και αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι η ιστορική αλήθεια».

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε τη γνωστή επιχειρηματολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί γεωγραφικής Μακεδονίας, καταθέτοντας σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν πως δεν υπάρχουν «τρεις Μακεδονίες» παρά μόνο μία και αυτή είναι ελληνική. «Ο όρος “γεωγραφική Μακεδονία” είναι καθαρή σλαβική επινόηση» ξεκαθάρισε, προχωρώντας σε μια αναλυτική ιστορική αναδρομή του πληθυσμού της περιοχής, με σκοπό να απορρίψει τα περί «μακεδονικής εθνότητας».

Εξήγησε δε ότι καμία απογραφή δεν έβρισκε «Μακεδόνες» εκτός Ελλάδας και πως μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρχαν ούτε ξεχωριστό κράτος ούτε έθνος ούτε γλώσσα.

Ο ίδιος προσπάθησε να αποδομήσει βήμα βήμα όλα τα επιχειρήματα της κυβερνητικής πλευράς, μιλώντας για «ξεπούλημα» του ονόματος και σημειώνοντας πως το μόνο erga omnes που εξασφαλίστηκε είναι το «erga omnes σε όλα, εθνότητα, γλώσσα και ταυτότητα».

Λευκή επιταγή

Υποστήριξε μάλιστα πως η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή στα Σκόπια, καθώς δεν έχουν επ' ουδενί απαλειφθεί οι αναφορές σε «μακεδονικό λαό» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι οποίες, όπως είπε, διατηρούνται στο Σύνταγμα της γείτονος. «Η Ελλάδα είναι που υποχωρεί σε όλα» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως αυτό είναι «η εξωτερική πολιτική τού “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”». Εκανε δε λόγο για «εύκολη τακτοποίηση» και για «τον ορισμό του υποχωρητισμού, του πλήρους ενδοτισμού σε όλους και σε όλα», χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση πιο... σκοπιανή και από τους Σκοπιανούς.

Την ίδια ώρα, απάντησε σε έντονο ύφος στις κατηγορίες της κυβέρνησης περί «εθνικιστών», «ακροδεξιών» και «Μακεδονομάχων», επικαλούμενος μια σειρά από ιστορικές προσωπικότητες που υπεραμύνονταν κι εκείνοι της ελληνικότητας της Μακεδονίας, όπως ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Οδυσσέας Ελύτης και η Μελίνα Μερκούρη.

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, τον κατηγόρησε ότι, αφού πρώτα επιχείρησε να διασπάσει τη Ν.Δ., τώρα προσπαθεί να εξοβελίσει την Κεντροαριστερά, «με τον Μπίστη, τον Δανέλλη και τη Ρεπούση, βγάζοντας όλους εμάς ακροδεξιούς. Μάταιος ο κόπος σας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αλαζονεία από τον Κοτζιά για τις Πρέσπες

Με αλαζονεία και πάθος υπερασπίστηκε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ασκώντας κριτική στη Ν.Δ. και ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά.

«Aκουσα τον Σαμαρά να λέει ότι δεν έχει σημαία το μέγεθος του κράτους, αλλά η σύνθεση δυνάμεων. Θέλουμε την ΠΓΔΜ στη δική μας σύνθεση ή στης Τουρκίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Κοτζιάς, ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει ότι στις 21 Οκτωβρίου του 1992 υπάρχει υπογραφή του κ. Σαμαρά -τότε ΥΠΕΞ- σε κείμενο που φέρει υπογραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο κ. Κοτζιάς επιτέθηκε και στην Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως αποδέχθηκε το «Βόρεια Μακεδονία», με τη βουλευτή της Ν.Δ. να απαντάει «εμείς δεν παραδώσαμε εθνότητα και γλώσσα» και να χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών «κολοσσιαίο λάθος».

Στην ομιλία του ο κ. Κοτζιάς, προκειμένου να υπερασπιστεί τη συμφωνία που φέρει την υπογραφή του, δεν δίστασε να πει πως υπάρχει αλυτρωτισμός από την πλευρά της Ελλάδας εις βάρος των Σκοπίων και να υποστηρίξει ότι «τα Σκόπια πήραν γουρούνι στο σακούλι».

Keywords
Τυχαία Θέματα