«Αιμορραγεί» η Βενεζουέλα!

«Αιμορραγεί» η Βενεζουέλα!25.01.2019Ειδήσεις

► Το καθεστώς άνοιξε πόλεμο με τις ΗΠΑ και τους εξεγερμένους πολίτες της χώρας
► «Σύγκρουση» ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. και για τον Μαδούρο
► Ποια κράτη αναγνώρισαν ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό

Aπίστευτα πράγματα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη χιλιοταλαιπωρημένη από τη φτώχεια και την ανέχεια Βενεζουέλα! Οι δρόμοι μεγάλων πόλεων βάφτηκαν με το αίμα τουλάχιστον 16 αθώων πολιτών που διαμαρτύρονταν στο πλαίσιο μεγάλων

κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, ενώ την ίδια ώρα ερωτήματα προκαλεί στον ψύχραιμο παρατηρητή των γεγονότων και η κίνηση του προέδρου της Βουλής της χώρας, που έσπευσε να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας με τις ευλογίες (και τις πλάτες) ξένων ηγετών, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους παρακολουθούν στενότατα τις εξελίξεις.

Οντας πια ριγμένος στα σχοινιά, ο Μαδούρο επιχείρησε χθες ρελάνς, καταγγέλλοντας απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη -όπως τόνισε- από την Ουάσινγκτον, η οποία ώρες νωρίτερα είχε σπεύσει να αναγνωρίσει τον προερχόμενο από την αντιπολίτευση 35χρονο Χουάν Γκουαϊδό, προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Παράλληλα ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, δίνοντας προθεσμία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της και καλώντας παράλληλα τις ένοπλες δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό του, με τον στρατό να δηλώνει πίστη στον πρόεδρο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έδωσε εντολή να κλείσουν οι διπλωματικές αντιπροσωπίες της χώρας του στις ΗΠΑ. Αδιαφορώντας εντούτοις στις διαταγές του Μαδούρο, η Ουάσινγκτον απέρριψε το τελεσίγραφο βγάζοντας μπροστά τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που δήλωνε ότι «οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας» κι ως εκ τούτου «ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στηρίζεται, όπως υποστηρίζει, στο Σύνταγμα της Βενεζουέλας. Με βάση αυτό, η επανεκλογή του Μαδούρο τον περασμένο χρόνο δεν ανταποκρινόταν στους δημοκρατικούς κανόνες.

Προκήρυξη εκλογών

Ως εκ τούτου, η Εθνοσυνέλευση έκρινε ότι δεν είναι νόμιμος πρόεδρος και σ’ αυτή την περίπτωση το άρθρο 233 του Συντάγματος προβλέπει την προκήρυξη νέων εκλογών, με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αναλαμβάνει μεταβατικός πρόεδρος της χώρας. Το να αναλάβει όμως ο Γκουαϊδό τη διακυβέρνηση της χώρας είναι στην πράξη πολύ δύσκολο, αφού η αντιπολίτευση είναι αποδυναμωμένη και ο στρατός στηρίζει ακόμη τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Παρ' όλα αυτά, όλοι γνωρίζουν πως ο Μαδούρο όσο κι αν παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του δεν είναι τίποτε άλλο πλέον παρά ένας απολύτως απομονωμένος πρόεδρος.

----

«Σύγκρουση» ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. και για τον Μαδούρο

Κόντρα... εξωτερικού ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., καθώς το κυβερνών κόμμα στηρίζει αναφανδόν τον «σύντροφο» Νικολάς Μαδούρο, ενώ η Ν.Δ. μέσω ενός tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη τον πολιτικό του αντίπαλο Χουάν Γκουαϊδό. «Η Ν.Δ. συμμετέχει και στηρίζει την πρωτοβουλία EPPGroup στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Υποστηρίζουμε ελεύθερες και δίκαιες δημοκρατικές εκλογές» έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιθέτως, αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, συναντήθηκε χθες με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα Φαρίντ Φερνάντες. Στη συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας, υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με τον κύριο Σκουρλέτη να εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στον Μαδούρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον νόμιμο πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από την ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουαϊδό να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαΐου» είπε ο κύριος Σκουρλέτης.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή του στη διεθνή πρωτοβουλία του Ισπανού πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο ώστε να προχωρήσει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ των αντίπαλων πλευρών. Χθες, εξάλλου, με τον κ. Φερνάντες συναντήθηκε στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και εξέφρασε εκ μέρους της ΛΑ.Ε. την αλληλεγγύη του στον Νικολάς Μαδούρο.

----

Ποια κράτη αναγνώρισαν ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό

Στην κόντρα Μόσχα και Ουάσινγκτον

«Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου» έσπευσε να διαμηνύσει χθες ο Ταγίπ Ερντογάν στον Νικολάς Μαδούρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους μετά τα τελευταία γεγονότα στη Βενεζουέλα. Αν και γενικά εμφανίστηκε διχασμένη η διεθνής κοινή γνώμη απέναντι στις εξελίξεις στη χώρα, και ειδικά μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ του Γκουαϊδό ως προέδρου της, η Γουατεμάλα, η Αργεντινή, η Βραζιλία, καθώς και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας έσπευσαν να συνταχθούν στην αμερικανική θέση, αναγνωρίζοντας τον νεαρό πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως τον άνθρωπο που κατέχει πια το ανώτατο αξίωμα στη Βενεζουέλα - αν και ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έσπευσε να διευκρινίσει πως η χώρα του δεν πρόκειται να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του Μαδούρο.

Προειδοποιήσεις

Την ίδια ώρα, η Μόσχα διεμήνυε πως ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας, προειδοποιώντας μάλιστα τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν οποιουδήποτε είδους στρατιωτική επέμβαση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και το Πεκίνο.

Η Ε.Ε. κάλεσε, από την πλευρά της, τις Αρχές της Βενεζουέλας να σεβαστούν τα πολιτικά δικαιώματα, την ελευθερία και την ασφάλεια του Γκουαϊδό, αλλά απέφυγε να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον και να τον αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο. Στο πλευρό του Γκουαϊδό, ωστόσο, συντάχθηκαν τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία με την Ισπανία. Εκκληση για να επικρατήσει η ψυχραιμία και να αρχίσει ο διάλογος απηύθυνε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα