Φωτοβολταϊκά «ισοδύναμα» στο λιγνίτη

Φωτοβολταϊκά «ισοδύναμα» στο λιγνίτη10.02.2020

Εξαγγελίες του Χατζηδάκη στη δυτική Μακεδονία για να καμφθούν οι αντιδράσεις. Αποδοκιμασίες από κατοίκους, εργαζομένους

Στη γρήγορη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στη δυτική Μακεδονία θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος παρουσίασε τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να στηριχθεί η εν λόγω Περιφέρεια στη

μεταλιγνιτική περίοδο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο, και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, προχθές, εισέπραξαν τις έντονες αποδοκιμασίες εργαζομένων, κατοίκων και συνδικαλιστών.

Ο αρμόδιος υπουργός, το Σάββατο, από το βήμα της ημερίδας για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της δυτικής Μακεδονίας», δήλωσε ότι «η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη γρήγορη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2GW στη Δυτική Μακεδονία».

Κατά τον κ. Χατζηδάκη, «θα ξεκινήσουν το ταχύτερο όλες οι αναγκαίες χωματουργικές εργασίες και τα συναφή τεχνικά έργα, έτσι ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε υπεργολάβους να μπορέσουν να βρουν δουλειά χωρίς να δημιουργηθεί κενό μετάβασης».

Συμφωνία

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις 17 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ μίας άλλης εταιρίας, στην οποία το Δημόσιο έχει συμμετοχή, τα Ελληνικά Πετρέλαια, και μίας μεγάλης γερμανικής επιχείρησης.

Η συμφωνία θα αφορά την εγκατάσταση μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205ΜW στη δυτική Μακεδονία.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση στηρίζει τα σχέδια που διαμορφώνονται από τον τοπικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) και εκείνον της Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα.

Ο υπουργός τόνισε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την τηλεθέρμανση, θα διατηρηθεί το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές και θα αποδοθεί ο ανταποδοτικός πόρος των 130.000.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «θα ζητήσει από την Ε.Ε. να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές ως ειδικές φορολογικές ζώνες στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη».

Σημειώνεται ότι, χθες, την ώρα που η ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση ήταν σε εξέλιξη, έξω από το κτίριο πραγματοποιούνταν ακόμη μία κινητοποίηση κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Εργαζόμενοι της ΔΕΗ, συνδικάτα και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάλιστα, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, όταν ομάδα διαδηλωτών παραβίασε την εξωτερική πόρτα του ξενοδοχείου, επιχειρώντας να εισβάλει στο εσωτερικό του κτιρίου. Δέκτης ανάλογων παραπόνων και αντιδράσεων έγιναν τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα