Φόρος δωρεάς σε όσους πυρόπληκτους χαριστεί σπίτι

Φόρος δωρεάς σε όσους πυρόπληκτους χαριστεί σπίτι04.08.2018Οικονομία

Την υποχρέωση πληρωμής φόρου δωρεάς θα έχουν οι πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική αν τους χαριστούν σπίτια για να κατοικήσουν.

Η κυβέρνηση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα οικονομικής βοήθειας προς τους πυροπλήκτους, την οποία εξέδωσε στις 26 Ιουλίου, προέβλεψε απαλλαγές από τους φόρους δωρεάς μόνο στις περιπτώσεις δωρεών χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων ή οποιωνδήποτε παροχών προς τους πυροπλήκτους, εξαιρώντας τις δωρεές ακινήτων.

Συγκεκριμένα,

στην εγκύκλιο (υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1156/2018) διευκρινίζεται: «Με τη διάταξη του άρθρου 8 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και τις 24 Ιουλίου 2018, ορίζεται ότι, εφόσον μέσα σε μία τριετία από την κήρυξη κάποιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας πραγματοποιούνται δωρεές χρηματικών ποσών ή άλλων κινητών περιουσιακών στοιχείων ή οποιωνδήποτε παροχών από ανώνυμους και μη δωρητές (εκτός από δωρεές ακινήτων) για την ανακούφιση πληγέντων από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα, οι δωρεές αυτές απαλλάσσονται και από τον φόρο και από την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς».

Εγκύκλιος

Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «για την εφαρμογή των ανωτέρω, ως πληγέντες νοούνται:

1 Οι ίδιοι οι πληγέντες από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες, είτε υπέστησαν σωματική βλάβη είτε υπέστησαν υλικές ζημιές στην περιουσία τους, κινητή ή ακίνητη, εξαιτίας πυρκαγιάς, σεισμού ή πλημμύρας.

2 Η στενή οικογένεια (σύζυγοι ή πρόσωπα με τα οποία είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β' βαθμού) όσων απώλεσαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών, σεισμών ή πλημμυρών».

Keywords
Τυχαία Θέματα