Φιάσκο το «νέο» ΠΑΣΟΚ

Φιάσκο το «νέο» ΠΑΣΟΚ13.11.2017ΠΑΣΟΚ

Στις κάλπες της... μεγάλης Κεντροαριστεράς πήγαν μέχρι και οι Μάνος και Ψωμιάδης!

Οι μηχανισμοί του βαθέος κόμματος διέσυραν Καμίνη και Θεοδωράκη! Μονομαχία στον «πράσινο ήλιο» για Φώφη και Ανδρουλάκη

Η Θέση μας: Η ευθύνη της Δεξιάς

Διαβάστε επίσης:

►Μηνύματα δύναμης και ελπίδας από 51.000 δρομείς►«Ποντικοί» άδειασαν το σπίτι των Ντέμη - Βανδή και ακόμη δύο ποδοσφαιριστών►Χωρίς σύνταξη λόγω χρεών σε ΕΦΚΑ►Παράκρουση Σημίτη, γιατί... χτυπούν τον αδελφό του για περίεργες διαδρομές χρήματος►Βρετανία: Γέμισε με Ελληνες
γιατρούς!►Θαύμα! Μίλησε τρίχρονο κοριτσάκι μετά το προσκύνημα στην Αγία Ζώνη►Τρέμουν για μεγάλο σεισμό στο Αιγαίο!

Γεννηματά - Ανδρουλάκης στον β' γύρο, διασυρμός για τους Καμίνη - Θεοδωράκη, πιο λίγες ψήφοι από το 2012

Την πλάτη γύρισε ο κόσμος στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, αφού τελικά ψήφισαν περίπου 210.000 πολίτες -και όχι 300.000, όπως είχε πει δημόσια ότι περίμενε ο Νίκος Αλιβιζάτος...-, ενώ η κάλπη έκρυβε εκπλήξεις, με Γεννηματά και Ανδρουλάκη να προκρίνονται στον β' γύρο της ερχόμενης Κυριακής και τον Ραγκούση να μη βρίσκει σχεδόν ούτε την ψήφο του!

Με καταμετρημένο το 65,4% των τμημάτων, πρώτη στον πρώτο γύρο έρχεται η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 43,80%, ενώ δεύτερος κατατάσσεται ο Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνοντας 26,20%. Στην τρίτη θέση, ο Γ. Καμίνης με 13,03% και ακολουθεί ο Στ. Θεοδωράκης με 8,34%. Στην «ουρά» έρχονται οι Γ. Μανιάτης (4,00%), Γ. Ραγκούσης (2,35%), Κ. Γάτσιος (1,51%), Απ. Πόντας (0,56%) και τελευταίος ο Δ. Τζιώτης (0,19%). Οι χθεσινές εκλογές ουσιαστικά επιβεβαίωσαν ότι ο νέος φορέας είναι το... «ΠΑΣΟΚ+», αφού την πρόεδρο του κόμματος Φ. Γεννηματά και τον ευρωβουλευτή και πρώην γραμματέα του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και τον βουλευτή Αργολίδας και πρώην υπουργό του ΓΑΠ Γ. Μανιάτη επέλεξαν σχεδόν οκτώ στους 10 ψηφοφόρους, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων, που υποτίθεται ότι συμβόλιζαν ένα άνοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία... Είναι δε εμφανές ότι οι μηχανισμοί του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» διέσυραν τους κ. Καμίνη και Θεοδωράκη.

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ και στις παραφυάδες του να κάνουν λόγο για μεγάλη συμμετοχή και να πανηγυρίζουν, ξεχνούν όμως ότι στις εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 2012 με μόνο έναν υποψήφιο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 236.000 πολίτες! Εντύπωση σίγουρα προκαλεί το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει για μεγάλη συμμετοχή και για «οξυγόνο για τη δημοκρατία» από τις εκλογές του «ΠΑΣΟΚ+». Με την κινητοποίηση πέντε κομμάτων και διάφορων συλλογικοτήτων της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜ.ΑΡ., ΕΔΕΜ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία), κατάφεραν να αγγίξουν τις 210.000 ψήφους.

Οι δηλώσεις περί υψηλής συμμετοχής δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αφού δύο στους τρεις ψηφοφόρους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της, δηλαδή ένα ποσοστό που ξεπερνά το 60%, γύρισαν την πλάτη στην εκλογή της ηγεσίας για τον νέο φορέα. Υπενθυμίζεται ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, είχαν λάβει 564.081 ψήφους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Ν. Αλιβιζάτος σε δηλώσεις του αποκάλυψε και τους λόγους που υπήρξαν «ουρές» και δίνουν κλίμα τεράστιας συμμετοχής στην Κεντροαριστερά: Δεν άνοιξαν όσα εκλογικά κέντρα είχαν προγραμματίσει εξαρχής, λόγω κόστους, οπότε σε λιγότερα εκλογικά κέντρα οι πολίτες φαίνονται περισσότεροι όταν σχηματίζουν «ουρές».

Το διαδίκτυο, μάλιστα, βοούσε για… έξωθεν βοήθεια, για να εμφανιστεί μεγάλη η συμμετοχή. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδιναν μάχες υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμούν ότι η ηγεσία της Ν.Δ. έχει στείλει κόσμο να ψηφίσει στις εκλογές για την υποστήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων, όπως για παράδειγμα ο Γ. Καμίνης, ενώ από την άλλη πλευρά φίλοι της ΔΗ.ΣΥ. τούς κατηγορούν για προβοκάτσια και για ψέματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο νέος φορέας θα δοκιμαστεί από σήμερα, όταν όλοι όσοι δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να υποδείξουν ποιον θα υποστηρίξουν για αρχηγό, αλλά κυρίως από την ερχόμενη Δευτέρα, όταν όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί θα δοκιμαστούν αν αντέχουν να παραμείνουν μαζί κάτω από την ίδια πολιτική στέγη. Οι πιθανότητες δεν τους δίνουν ούτε μερικούς μήνες κοινής ζωής... Πάντως μια ενδεχόμενη συμμαχία Ανδρουλάκη - Καμίνη - Θεοδωράκη μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, αφήνοντας χωρίς εξουσία τους πρώην υπουργούς και τους συνδικαλιστές της δεκαετίας του '90, που περιμένουν σαν... κοράκια και έχουν πλαισιώσει τη Φώφη Γεννηματά.

Παρόντες στην κάλπη με τα συνήθη ευχολόγια και οι πρώην «πράσινοι» πρόεδροι

Από το κάλεσμα της κάλπης δεν έλειψαν όσοι από το ΠΑΣΟΚ έβαλαν την υπογραφή τους στην καταστροφή της χώρας, όπως είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
O Κ. Σημίτης χαρακτήρισε την εκλογική διαδικασία το πρώτο αποφασιστικό βήμα «για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή της, από θέση δύναμης, στις πολιτικές εξελίξεις».
Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του ΓΑΠ στο εκλογικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας, όπου περίμενε απομονωμένος στην ουρά. Μετά την ψηφοφορία δήλωσε ότι «η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τις μεγάλες κουβέντες εκείνων των παρατάξεων, και της Δεξιάς και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ουσιαστικά εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό τάζοντας παραδείσους…».
Τέλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλος, ευχήθηκε «στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά τον δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει τον ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος».

Το «βόλι» του Ψωμιάδη, η νοθεία στην Καλαμαριά και οι... επτά ταυτότητες

Εκλογές είναι αυτές, 1.000 κάλπες στήθηκαν σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και από τέτοιες διαδικασίες δεν απουσιάζουν τα ευτράπελα. Η πρώτη έκπληξη έγινε από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που πήγε να ψηφίσει για να τιμήσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τον ψήφιζαν ως νομάρχη, όπως είπε ο ίδιος! Παράλληλα, κάποιοι ξεχασμένοι «πρασινοφρουροί» σε εκλογικό τμήμα της Καλαμαριάς από νωρίς το πρωί θυμήθηκαν τις αλήστου μνήμης παλαιότερες εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι πιο «μάγκες» στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας έριχναν σταυρωμένα ψηφοδέλτια στην κάλπη με τον εκλεκτό τους και μετά έσβηναν κάποια ονόματα από τους εκλογικούς καταλόγους.

Στο συγκεκριμένο τμήμα, το πρωί διαπιστώθηκε ότι η κάλπη είχε 75 ψηφοδέλτια, αλλά είχαν διαγραφεί περισσότεροι από 150 στους εκλογικούς καταλόγους! Προφανώς ετοίμασαν να ρίξουν τα ψηφοδέλτια στο τέλος της διαδικασίας, αλλά τους έπιασαν «στα πράσα»! Τελικά, φαίνεται ότι ακυρώθηκε η συγκεκριμένη κάλπη μέχρι εκείνη τη στιγμή, με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αλλά και στη Λακωνία καταγράφηκε ένα περιστατικό που προκάλεσε τα γέλια στους εκπροσώπους όλων των υποψηφίων. Γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ της περιοχής εμφανίστηκε σε εκλογικό τμήμα και ζήτησε, με παρρησία και μεγάλη σιγουριά για τα λεγόμενά του, να ψηφίσει εκ μέρους και άλλων έξι μελών-συμπολιτών του! Οταν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο θα νομιμοποιηθεί να ψηφίσει για λογαριασμό άλλων, παρουσίασε τις ταυτότητες των έξι συμπολιτών του για να αποδείξει ότι μπορούσε να τους εκπροσωπήσει και στην κάλπη!

Οπως λένε οι κακές γλώσσες, είχε περάσει από το καφενείο το πρωί και κάλεσε τους φίλους του να πάνε να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία της Κεντροαριστεράς, λέγοντας ότι θα αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ από τις στάχτες του και άλλα παρόμοια. Φαίνεται ότι οι φίλοι του μάλλον δεν ενδιαφέρονταν και, για να τον αποφύγουν, τον προέτρεψαν να πάει ο ίδιος και να ψηφίσει για όλους. Μάλιστα, του έδωσαν και τις ταυτότητές τους και αυτός τους πίστεψε, οπότε κατέληξε στο εκλογικό τμήμα να διεκδικεί επτά ψήφους…

«Γοητευμένος» ο Στ. Μάνος από τη διαδικασία

Oλα τα είχε η Κεντροαριστερά, ο Μάνος τής έλειπε. Ο πρώην υπουργός, γνωστός για τις νεοφιλελεύθερες ιδέες του, όπως για παράδειγμα όταν πρότεινε απολύσεις 300.000 δημοσίων υπαλλήλων, αφού δήλωσε γοητευμένος από τη διαδικασία, αποφάσισε να ψηφίσει για τον αρχηγό της Κεντροαριστεράς. Μάλιστα επέλεξε να ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη Ν. Ερυθραία. Είχε προηγηθεί κάλεσμα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του αείμνηστου Κων. Μητσοτάκη προς όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της ηγεσίας στον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Οπως λένε οι... κακές γλώσσες, ο κ. Μάνος πρέπει να ψήφισε τον πιο... νεοφιλελεύθερο από τους υποψηφίους, ο οποίος δεν δίστασε σε πρόσφατη συνέντευξή του να μιλήσει για σύνδεση της αξιολόγησης στο Δημόσιο με απολύσεις: τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο έχει συμφωνήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Πάντως είναι απορίας άξιον το πώς θα καταφέρουν να συμβιώσουν στο ίδιο κόμμα ο Στέφανος Μάνος και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ας πούμε...

Ο Μπουτάρης ζήτησε κόμμα «κυβερνητικό εταίρο»

Με ικανοποιητική (για τους εμπλεκομένους) προσέλευση αλλά και με παρουσίες-έκπληξη (όπως αυτή του Πάνου Ψωμιάδη, όπως διαβάσατε στο πάνω κείμενο) προχώρησε στη Θεσσαλονίκη η ψηφοφορία για την ανάδειξη αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Στο περίπτερο 6, στη ΔΕΘ, υπήρξαν 15 εκλογικά τμήματα, όπου προσήλθαν πολλά γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για να ψηφίσουν. Στον νομό Θεσσαλονίκης λειτούργησαν 35 εκλογικά κέντρα, στα οποία τοποθετήθηκαν συνολικά 58 κάλπες, 35 στην Α’ Θεσσαλονίκης και 23 στη Β’.

Στο εκλογικό κέντρο της ΔΕΘ προσήλθε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης για να ψηφίσει τον αρχηγό για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπουτάρης έχει εδώ και καιρό εκφράσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του, πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.
«Αν βγει ένα σχήμα σοβαρό, με την έννοια ότι δεν θα είναι κομματικά καθοδηγούμενο, αν βγει ένα σχήμα φέρνοντας κι άλλους δίπλα, το οποίο θα έχει σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, θα είναι το κρίσιμο στοιχείο για τις επόμενες εκλογές, όπου προφανώς θα έχουμε συναινετική κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Στόχος, όπως είπε, είναι «είτε βγει η Ν.Δ. είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση παρά μόνο με έναν συνεταίρο, όπως το νέο κόμμα». Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή, ανέφερε: «Εάν οι ψήφοι ξεπεράσουν τις 150.000, αυτό θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα».

Keywords
ΠΑΣΟΚ, φιασκο, κωστας σημιτης, γιώργος παπανδρέου, παναγιωτης ψωμιαδης, στέφανος μάνος, εκλογες, ραγκουσης, γαπ, συμμετοχή, βενιζελος, εδεμ, συριζα, παπανδρεου, ψηφοφορία, σαμαρας, ψωμιαδης, ελλαδα, ψηφοδελτια, συγκεκριμένο, νέα, κων, καρχιμάκης, θεσσαλονικη, ΔΕΘ, κινηση στους δρομους, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, μπουταρης, καμινης, ανθιμος μπουταρης, δημοκρατικη συμμαχια, καθαρα δευτερα, απολυσεις στο δημοσιο, μακης ψωμιαδης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, εκλογες 2015, στέφανος μάνος, ξανα, κοινωνια, εκλογικα τμηματα, βημα, εδεμ, ηγεσια, ονοματα, ψεματα, αλιβιζατος, αναγεννηση, ανδρουλακης, βανδη, βοηθεια, γαπ, γεγονος, γιώργος παπανδρέου, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, δηλωσεις, διαδικτυο, εγινε, ειπε, εννοια, εξι, επτα, ερυθραια, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ζωης, ιδεες, ιδια, ιδιο, θεοδωρακης, καφενειο, καρχιμάκης, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, λακωνια, λογο, μηνες, μητσοτακης, νοθεια, οκτω, ουσιαστικα, πιθανοτητες, υπογραφη, πρωι, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνταξη, συμμετοχή, σημιτης, σπιτι, ταυτοτητες, τμημα, τριτη, φαινονται, φωφη, φωφη γεννηματα, ψηφοφορία, φιλοι, γελια, γλωσσες, χωρα, κωστας, κων, ουρα, θεσεις
Τυχαία Θέματα