Χωρίς σύνταξη λόγω χρεών σε ΕΦΚΑ

Χωρίς σύνταξη λόγω χρεών σε ΕΦΚΑ13.11.2017Άρθρα

«Ομηροι» πάνω από 40.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Πρόταση στους δανειστές για δυνατότητα ρύθμισης

Σε απόγνωση βρίσκονται περισσότεροι από 40.000 ασφαλισμένοι που, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην πράξη, λόγω οφειλών προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), οι οποίες ξεπερνούν μάλιστα τα 20.000 ευρώ.

Τα σοκαριστικά στοιχεία που συγκέντρωσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι οι εγκλωβισμένοι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να λάβουν σύνταξη προέρχονται κατά

συντριπτική πλειοψηφία από τις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, 7.000 είναι ανεξάρτητα απασχολούμενοι και 3.000 αγρότες. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα συσσωρευμένα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ και έτσι «καταδικάζονται» σε στέρηση της σύνταξης που δικαιούνται ύστερα από δεκαετίες σκληρής δουλειάς.

Το υπουργείο Εργασίας έθεσε το πρόβλημα στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, χωρίς όμως να βρεθεί λύση. Η ελληνική πλευρά πρότεινε να υπάρξει μέριμνα και για αυτούς τους ασφαλισμένους, μολονότι δεν είναι πλέον εργαζόμενοι, ώστε να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών. Ωστόσο, η πρόταση προσέκρουσε στον «τοίχο» των πιστωτών και το θέμα αναμένεται να ξανασυζητηθεί στα τέλη του μήνα, στον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Βεβαίως, η μετάθεση του ζητήματος για αργότερα δεν εξυπηρετεί στην πραγματικότητα κανέναν: από τη μία πλευρά, οι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαθέτουν καμία πηγή εισοδήματος, και από την άλλη, όσο δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να μην εισπράττει τα οφειλόμενα ούτε καν σε δόσεις.

Επιπλέον, το θέμα έχει ευρύτερες διαστάσεις, διότι δεν αφορά μόνο όσους βρίσκονται στην παρούσα φάση αντιμέτωποι με την αδυναμία έκδοσης σύνταξης εξαιτίας οφειλών προς τον ασφαλιστικό υπερφορέα. Οι υπέρογκες εισφορές με τις οποίες επιβάρυνε τους ελεύθερους επαγγελματίες ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διόγκωση του προβλήματος στο μέλλον.

Πετρόπουλος: Εμειναν κάτω από 100.000

Λιγότερες από 100.000 είναι πλέον οι εκκρεμείς συντάξεις. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, τονίζοντας ότι από τις 500.000 συντάξεις που εκκρεμούσαν αυτή τη στιγμή απομένει να αποδοθούν λιγότερες από εκατό χιλιάδες. Μιλώντας στο συνέδριο για την εικοσαετή ανάπτυξη της Μαγνησίας, έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια που καταβλήθηκε από το υπουργείο, σημειώνοντας ότι ο ΕΦΚΑ παρουσίασε πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων τον Σεπτέμβριο μετά τον εξορθολογισμό στον νεοσύστατο οργανισμό. Στο ίδιο συνέδριο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για «ανάπτυξη με απασχόληση, ανάπτυξη δίκαιη για όλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα