Σήμα κινδύνου για τα πυρηνικά του σουλτάνου Ερντογάν

Σήμα κινδύνου για τα πυρηνικά του σουλτάνου Ερντογάν26.11.2017Πρόσωπα

Εγκυρο αμερικανικό ινστιτούτο προειδοποιεί πως εύκολα θα μπορούσε να υπάρξει διολίσθηση της Τουρκίας, από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, στην κατασκευή ατομικών βομβών

Από τον
Κώστα Παπαχλιμίντζο

Βαριά σκιά πάνω από τη χώρα μας ρίχνουν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, που ξεδιπλώνονται μέρα με τη μέρα. Το έγκυρο ινστιτούτο Gatestone, με έδρα τη Νέα Υόρκη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «οι πυρηνικοί

αντιδραστήρες στα χέρια ενός καταπιεστικού αυταρχικού ισλαμιστή, όπως ο Ερντογάν, μπορούν να μετατραπούν σε εργοστάσια εξοπλισμών, με λίγη μόνο προσπάθεια».

Η Τουρκία θα αποκτήσει πυρηνική ενέργεια και ας ενοχλούνται κάποιοι, δήλωσε προ ημερών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή εγκαινίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Αγκυρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε μάλιστα ότι ορισμένοι κύκλοι καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να υπονομεύσουν τα ενεργειακά άλματα της Τουρκίας. «Μην προσπαθείτε άδικα, το καραβάνι προχωράει και έτσι θα συνεχίσει. Εμείς την πυρηνική ενέργεια θα την αποκτήσουμε, ασχέτως αν ενοχλείστε ή όχι» είπε. Η εθνική πολιτική ενέργειας και μεταλλευμάτων θα αποτελέσει μια σημαντική κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων της Τουρκίας, υπογράμμισε ο «σουλτάνος».

Τα πυρηνικά σχέδια της γειτονικής μας χώρας δεν πρέπει να αφήνουν κανένα αδιάφορο, προειδοποιεί το Gatestone, που τονίζει ότι «πρέπει να υπολογίζουμε και να παρακολουθούμε την προοπτική για καταστροφή». Πρόσφατα ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τοποθετήσουν μαζί τον θεμέλιο λίθο του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου, που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο, στην επαρχία Μερσίν.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρία Rosatom και η κατασκευή του εκτιμάται ότι θα κοστίσει 20 δισ. δολάρια. Η σχετική συμφωνία είχε υπογραφεί από το 2010 και αφορά την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, ο πρώτος εκ των οποίων θα λειτουργήσει το 2023.



Δεν πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι, όπως έγραψε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στις αρχές του 2018 συνολικά 35 Τούρκοι φοιτητές θα πάρουν το πτυχίο τους ως πυρηνικοί μηχανικοί από το Εθνικό Ερευνητικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, έπειτα από 6,5 χρόνια σπουδών.

Η τελετή αποφοίτησής τους θα γίνει στις 28 Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα πιάσουν δουλειά στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα της Τουρκίας, στο Ακούγιου.

Συνολικά, 230 Τούρκοι σπουδάζουν σήμερα στη Ρωσία, με έξοδα του ρωσικού κράτους (137 στη Μόσχα και 93 στο Ινστιτούτο Ομπνίνσκ, στην περιοχή Καλούγκα), προκειμένου να απασχοληθούν στη συνέχεια στην ανερχόμενη πυρηνική βιομηχανία της γειτονικής μας χώρας, που δείχνει πόσο σοβαρά έχει πάρει το σχέδιο αυτό και πόσο μεθοδικά οργανώνεται σε όλα τα επίπεδα.

«Η Rosatom», σημειώνει το Gatestone, «έχει ήδη συμφωνίες πυρηνικής συνεργασίας με το Ιράν, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, ανάμεσα σε άλλες χώρες. Η Τουρκία είναι η τελευταία που αξιοποιεί προς όφελός της το παιχνίδι εξουσίας της Μόσχας στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Είναι, επίσης, μια πηγή εισοδήματος που χρειάζεται απελπισμένα η Ρωσία, η οποία έχει πληγεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Ο σχεδιασμός για τρίτη εγκατάσταση και οι ηγεμονικές φιλοδοξίες στην περιοχή

Οπως επισημαίνει το αμερικανικό think tank στην ανάλυσή του, «αν και είναι αληθές ότι η Αγκυρα δεν είναι σήμερα σε θέση να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και βασίζεται κατά πολύ σε εισαγωγές φυσικού αερίου, είναι ευσεβής πόθος να υποθέτουμε ότι αυτός είναι ο μόνος στόχος της Τουρκίας». Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι μόλις προ ολίγων ημερών ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Ιμπραήμ Καραγκιούλ ανέλυε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του και κατέληγε ότι «η αμυντική προετοιμασία, αν χρειαστεί, και ο πυρηνικός εξοπλισμός έχει γίνει μια αναγκαιότητα για το 2018».

Οπως αναφέρει το Gatestone, η Τουρκία δεν στρέφεται μόνο προς τη Ρωσία για να ικανοποιήσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, αλλά έχει συνάψει συμφωνία και με την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, αλλά και με την Ιαπωνία για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στη Σινώπη, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου.

Οπως εξάλλου αποκάλυψε τις προάλλες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σημαντικά βήματα έχουν γίνει και όσον αφορά τις δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις που είναι άμεσης προτεραιότητας, δηλαδή του Ακούγιου και της Σινώπης, ενώ προχωρούν οι μελέτες για το σημείο όπου θα κατασκευαστεί η τρίτη. Οι δύο πρώτες, όπως είπε ο Αλμπαϊράκ, θα έχουν τέσσερις αντιδραστήρες η καθεμία και θα παράγουν ενέργεια 9.280 μεγαβάτ.

«Το καθεστώς Ερντογάν», προσθέτει το Gatestone, «που συνεχίζει διαρκώς να ριζοσπαστικοποιείται και το οποίο αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 για να φυλακίσει χιλιάδες δικαστές, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, στρατηγούς και κάθε άλλον που υποπτεύεται ότι είναι επικριτικός στο καθεστώς και τις πολιτικές του, δεν έχει κρύψει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες που έχει σε μία ήδη ασταθή και διαλυμένη από τον πόλεμο περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα