Εστρωσαν (πασχαλινό) τραπέζι πάνω στα μνήματα

Εστρωσαν (πασχαλινό) τραπέζι πάνω στα μνήματα16.04.2018Ρεπορτάζ

Τηρήθηκε και φέτος (Κυριακή του Θωμά) στο Νεκροταφείο Σουρμένων το αναστάσιμο έθιμο των Ποντίων

Ρεπορτάζ
Στάθης Βασιλόπουλος

Στρώνει προσεκτικά στον οικογενειακό τάφο το τραπεζομάντιλο και στη συνέχεια τοποθετεί πάνω σε αυτό αβγά, τυριά, πιροσκί, παστουρμαδοπιτάκια, τσουρέκια, πετσέτες και μαχαιροπίρουνα.

«Η πρώτη που κηδεύτηκε εδώ ήταν η μητέρα του πατέρα μου, η Δόμνα Κωνσταντινίδου, με καταγωγή από τον Ρίζο του Πόντου» λέει στη «δημοκρατία» ο εγγονός της, Παύλος Κωνσταντινίδης, ο οποίος βρέθηκε

χτες το πρωί στο Νεκροταφείο των Σουρμένων στο Ελληνικό για να λάβει μέρος στο αναστάσιμο ταφικό έθιμο των Ποντίων.

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέεται στενά με τους πρώτους κατοίκους του Πόντου, οι οποίοι, πριν από 96 χρόνια, μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες, προσπάθησαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να φτιάξουν τη ζωή τους στα Σούρμενα.

«Κάθε χρόνο»

«Κάθε Κυριακή του Θωμά ερχόμαστε στο κοιμητήριο και απλώνουμε πάνω στους τάφους μεζέδες. Είναι ένα έθιμο το οποίο τηρούμε οικογενειακώς κάθε χρόνο, δεν λείπουμε ποτέ. Στην αρχή φαινόταν παράξενο στους φίλους μας, αλλά το έχουν συνηθίσει και πλέον συμμετέχουν και αυτοί» συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.



Σε κοντινό μνήμα στέκεται η Μαρία Γιαντομίδου, η οποία είναι έτοιμη να κεράσει τον κόσμο ντολμαδάκια, κεφτεδάκια και τσίπουρο. «Το ταφικό έθιμο το τηρούμε από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς» δηλώνει η κυρία Γιαντομίδου, η οποία συγκεντρώθηκε χτες, μαζί με τους συγγενείς της, στο Νεκροταφείο των Σουρμένων και όλοι μαζί έστρωσαν τραπέζι στον οικογενειακό τάφο, όπου είναι θαμμένοι ο σύζυγός της, ο αδελφός του και τα πεθερικά της.

Χαρά

Η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα αποτελεί ημέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης για τους Ποντίους, που συγκεντρώνονται σε διάφορα νεκροταφεία ανά τη χώρα για να θυμηθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή, όχι με θρήνο, αλλά με ευφορία και ευχάριστη διάθεση.
Στην Αττική, επίκεντρο του παραδοσιακού εορτασμού ήταν τα Σούρμενα Ελληνικού, όπου η Ενωση Ποντίων διοργάνωσε πενθήμερες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το χθεσινό ταφικό έθιμο («σα ταφία» στην ποντιακή διάλεκτο). Νωρίς χτες το πρωί πλήθος Ποντίων συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων και παρακολούθησε τη θεία λειτουργία.

Αμέσως μετά ιερείς και ποίμνιο μετέβησαν στο κοιμητήριο της περιοχής και τέλεσαν τρισάγιο στην εκκλησία του κοιμητηρίου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων Ποντίων. Με το ταφικό έθιμο κορυφώθηκαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα» που οργάνωσε η Ενωση Ποντίων Σουρμένων.

Η αυλαία των εκδηλώσεων έπεσε χτες το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων, όπου στήθηκε ποντιακό γλέντι από χορευτικούς συλλόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα