«Οχι» Ζάεφ για erga omnes και Σύνταγμα

«Οχι» Ζάεφ για erga omnes και Σύνταγμα16.04.2018Παρασκήνιο

Νάρκη στις διαπραγματεύσεις από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ο οποίος δεν αποκλείει δημοψήφισμα για το όνομα

Οι Σκοπιανοί τινάζουν στον αέρα τις συνομιλίες για την επίλυση του ονοματολογικού τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην... αισιοδοξία.

Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, που έκανε το άσπρο μαύρο και κατηγόρησε

την Ελλάδα για αλυτρωτισμό, τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων πήρε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επανέλαβε τα περί ελληνικού αλυτρωτισμού (επιβεβαιώνοντας το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας») και δήλωσε ότι η χώρα του απορρίπτει το erga omnes (ονομασία για όλες τις χρήσεις) και κάθε σκέψη για αλλαγή του Συντάγματος.

Οπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ είπε σε δημοσιογράφους ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας.

«Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, της εθνικότητας και της γλώσσας» ανέφερε και αμέσως μετά απέρριψε την απαίτηση της Ελλάδας, όπως τη χαρακτήρισε, να ισχύει η ονομασία erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στην Ελλάδα.

«Και για Ελλάδα»

Αναφερόμενος σε ζητήματα αλυτρωτισμού, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε ότι θα πρέπει η συμφωνία να διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως είπε, «ισχύει και για την Ελλάδα».

Ο κ. Ζάεφ δεν απέκλεισε ένα πιθανό δημοψήφισμα για την ονομασία, διατυπώνοντας τον προβληματισμό του για τον χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά τη συμφωνία ή πριν από την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.» ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόοδος στα θέματα της ταυτότητας, της εθνικότητας και της γλώσσας.

Από ελληνικής πλευράς εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα δεν έγινε «το μεγάλο βήμα», και ευελπιστούν ότι στις συναντήσεις που θα έχουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών το επόμενο διάστημα, όπως και στο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια στις 17 Μαΐου, ίσως γίνουν βήματα προόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα