Σοκ! Στα σκουπίδια κάθε μέρα 1,5 τόνος λαχανικά

Σοκ! Στα σκουπίδια κάθε μέρα 1,5 τόνος λαχανικά16.04.2018Περιφέρεια

Δράση για τη διάσωση τροφίμων ξεκινά η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ώστε να σώζονται 6.000 μερίδες ημερησίως

Δράση για τη διάσωση τροφίμων («Save the Food») ξεκινά σήμερα πιλοτικά η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ Α.Ε.), από όπου υπολογίζεται ότι καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια περίπου 5 τόνοι φρούτα και λαχανικά, από τα οποία 1,5 τόνος

είναι κατάλληλος για κατανάλωση, κι ας μην μπορεί να πουληθεί.

Μάλιστα, η ΚΑΘ κατάφερε σε συνεργασία με τους εμπόρους της Λαχαναγοράς να εντάξει στο Interreg αυτό το πρόγραμμα αξιοποίησης των ανακτήσιμων τροφίμων, το οποίο προβλέπει τη συγκέντρωση των προς απόρριψη προϊόντων, τη διαλογή, την επιστροφή των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στις επιχειρήσεις και στη συνέχεια τη διάθεση των τροφίμων σε Κοινωνικά Παντοπωλεία δήμων και συλλογικές δομές που υποστηρίζουν αδύναμες ομάδες.

Υπολογίζεται ότι τα τρόφιμα που θα ανακτώνται και θα μοιράζονται θα αντιστοιχούν σε 6.000 μερίδες ημερησίως.

Το πρόγραμμα «Save the Food», μια ιδέα που «μετρά» δύο χρόνια, σήμερα ξεκινά πιλοτικά και έπειτα από έναν μήνα θα εφαρμοστεί κανονικά. Στην παρούσα φάση υπάρχουν διαβουλεύσεις της ΚΑΘ με περίπου 15 φορείς -μεταξύ των οποίων βρίσκονται Κοινωνικά Παντοπωλεία δήμων της Θεσσαλονίκης- για να προχωρήσει το πρόγραμμα εφοδιασμού τους με τα ανακτήσιμα αλλά και για να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αμφίδρομη ενημέρωση ΚΑΘ και φορέων.

Με την ένταξη της δράσης στο Interreg Ελλάδας - Βουλγαρίας εξασφαλίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια που θα επιτρέψουν στην ΚΑΘ να την οργανώσει καλύτερα τόσο με έμψυχο δυναμικό όσο και με εξοπλισμό.

Είναι ίσως ο μοναδικός που σώζεται και λειτουργεί

«Ο συγκεκριμένος σιδηροδρομικός σταθμός αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Είναι ίσως ο μοναδικός που σώζεται και λειτουργεί και είναι κρίμα να μη διατηρηθεί στο στιλ και στην αρχιτεκτονική του. Είναι σημαντικό σημείο αναφοράς για εμάς, καθώς παλαιότερα η Σκύδρα λεγόταν “πόλη των τρένων”» ανέφερε η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου.
Σύμφωνα με την ίδια, στόχος είναι να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος και τουριστικά, γι' αυτόν τον λόγο ζητήθηκε από τη ΓΑΙΟΣΕ και η παραχώρηση στον δήμο του παλιού ιστορικού κτιρίου απέναντι από τον σταθμό, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Επίσης, η δήμαρχος αιτήθηκε την παραχώρηση βαγονιών για την αξιοποίησή τους μέσα στην πόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα